Utorak, 29.10.2024.

Danas se bira glavni tužitelj ‘Uskoka’ FBiH, počinje raditi do kraja godine

Četvrtak, 26.09.2024. | Najnovije | Vijesti

Visoko sudsko i tužilačko vijeće danas bi trebalo izabrati zamjenika glavnog federalnog tužitelja Tužiteljstva Federacije BiH u Posebnom odjelu federalnog Tužiteljstva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međužupanijskog kriminala, njegove prve suradnike u tom federalnom “Uskoku”, kao i 10 sudaca Vrhovnog suda FBiH koji će voditi procese protiv visokoprofilne korupcije, javlja Večernji list BiH.

Ova nova institucija smatra se iznimno važnom zbog potrebe obračuna s korupcijom, koja je jedan od najvećih problema zemlje, a s druge strane, iznimno kontroverznom jer zadire u nadležnosti županija, štetno je unitarizirano postavljena te njezin Posebni odjel pri Vrhovnom sudu donosi odluke u prvom i drugom stupnju, što je protivno svim odredbama o potrebi osiguranja pravičnoga suđenja. Zbog čega u BiH traju i teški sporovi jer je Sud BiH u identičnoj poziciji, a Evropska unija traži promjenu takve prakse.

Troje kandidata

Za glavnog tužitelja u uskočkom odjelu troje je kandidata. To su tužiteljica iz Tužiteljstva BiH Ivana Petković, tužitelj iz Distrikta Brčko Pavo Radoš te kantonalna tužiteljica iz Sarajeva Aida Topalović. Nedavno je i Vlada Federacije BiH dodijelila lokaciju na kojoj će se nalaziti ovaj odjel. U pitanju je bivša zgrada Privredne banke u središtu Sarajeva.

Prema planu, a na čemu posebno insistira Ambasada SAD-a u Sarajevu, Posebni odjel Tužiteljstva Federacije BiH trebao bi početi raditi do kraja godine. Ta institucija trebala bi preuzeti rad na svim predmetima korupcije, privrednog i organiziranog kriminala koji se trenutno nalaze u kantonalnim tužiteljstvima, a koji nisu u fazi optužnice, i bit će prebačeni na nivo Federacije BiH.

Ustavom Federacije BiH, kao i Kaznenim zakonom definirana su pitanja kojima se bave određene razine vlasti. Tako su ovlasti koje su dodijeljene federalnom “Uskoku” sa zakonom koji je donesen prije nepunih deset godina u konfliktu s Ustavom federalnog entiteta čak i kada je riječ o procesuiranju korupcije, ali i privrednog kriminala. Na taj će se način gotovo obesmisliti postojanje kantonalnih tužiteljstava te će nastupiti situacija u kojoj će tužiteljstva s nivoa kantona odnosno Federacije BiH moći istraživati ista kaznena djela bez jasnog prioriteta, objavljuje Večernji list BiH. S druge pak strane, za Hrvate je neprihvatljivo da će uskočki tužitelji, odnosno Posebni odjel isključivo biti smješteni u Sarajevu, što stvara otpor toj instituciji. U Hrvatskoj ti su tužitelji smješteni u regionalne centre u Splitu, Rijeci, Osijeku. Jednako tako, i posebni odjeli sudova koji rade na predmetima visoke korupcije odluke u prvom stepenu donose u četiri grada, dok pak Vrhovni sud RH donosi presude u drugom stepenu. Ustavni spor

U BiH, međutim, to pitanje još uvijek nije problematizirano pred nadležnim Ustavnim sudom. Sa Sudom BiH zbog kojega se nastoji uspostaviti posebni drugostepeni odjel, a što je dio evropskih reformi s donošenjem Zakona o sudovima, jednako tako problematizirat će se i pitanje dvostepene nadležnosti Vrhovnoga suda FBiH, ali i centralizacija uskočkog Tužiteljstva. Izlaz iz ove situacije nije prelamanje preko koljena ovoga pitanja, nego uspostava regionalnih uskočkih odjela s nekoliko uključenih kantona. Ali i prvostepenih sudskih odjela.