Srijeda, 23.10.2024.

ŠOKANTNA CIJENA! Pogledajte koliko košta kilogram pistacija u Sarajevu

Nedjelja, 15.09.2024. | Na mreži | Najnovije

Orašasti plodovi poput badema, orasa, indijskih oraščića, zdrave su grickalice za kojima uvijek trebate posegnuti umjesto za čipsom, štapićem ili smokijem. No na popisu orašastih plodova jedne slasne hsrkavice plijene posebnu pažnju. Pistacije!

Osim za grickanje često se koriste za sladoled, ali i torte i kolače. Upravo za ukrašavanje kolača jedna Sarajka potegnula do prodavnice kako bi kupila nekolio grama pistacija.

Kako navodi u videu, trebale su joj oljuštene i one koje nisu slane pa je morala obići pola grada, nokada ih je pronašla u jednoj radnji, cijena im je malo je reći šokantna.

Kako se vidi na računu koji je priložila kao dokaz jučerašnje kupovine kilogram pistacija košta okruglo 100 KM. Tako je ona za ukrašavanje torte kupila 53 grama, a platila ih je 5,30 KM.

Uslijedile su desetine komentara korisnika Facebooka, koji navode da cijene “nisu normalne”, među njima su i oni koji navode da su pistacije u drugim državama daleko jeftinije.

“Cijene divljaju na dnevnoj bazi, a niko ništa. Narod šuti. Izgleda da nam je dobro. Pistacije su i prije bile 50-60 KM, ali ovo sad je nenormalno zaista. Pa pogledaj cijene čokolada, putera, slatkog vrhnja. Kolač je postao luksuz. Ali zato je alkohol džaba…”, komentirala je jedna korisnica.

“Ne mogu vjerovati. Uvela pustecija 100 KM. Dokle ide bezobrazluk trgovaca. U ratu sam kupovala pistaći je da grickamo nisu bile skupe.”

“Kod nas u Austriji u ljuski su slane i ne slane za 250 gr platis 3.79€. A na akciji pola kile 6.45 €.”

“Što je previše previše. Mnoge stvari su skuplje nego u Njemačkoj. Plus, ovdje su ponude česte pa se te stvari mogu koliko toliko povoljnije kupiti.”