Četvrtak, 24.10.2024.

Istraživanja su pokazala da mačke u velikoj mjeri smanjuju stres kod studenata u vrijeme ispitnog roka

Petak, 06.11.2020. | Lifestyle

Preznojavate se, ali ne od toplog vremena – ispitni je rok. Pitate se da li ćete dobiti baš ona pitanja koja ste naučili, ne znate kako profesor ocjenjuje niti kako je raspoložen, a od ocjena vam zavisi studiranje. Sve to drastično utječe na povišenu anksioznost studenata pred ispite. Ali Australijanci su pronašli rješenje – otkrili su da mačke u učionici mogu pomoći.

U Kanberi je, naime, sproveden eksperiment sa mačkama ne bi li se ublažio parališući stres studenata koji se spremaju za polaganje maturskog ispita.

Ovaj eksperiment uspješno sprovodi koledž San Fransisko Havijer, koji poziva lokalne vlasti za zaštitu mačaka da dovedu par ovih umiljatih krznatih stvorenja koje će šetati učionicom i igrati se sa studentima koji su pod stresom.

Studenti su imali otvorene knjige i mačiće na koljenima, opuštali su se i pritisak je vidno opadao. To je najbolja sredina za spremanje ispita, kaže školski savjetnik Dona Lambert.

Koliko god da im je bio težak dan, nakon nekog vremena provedenog sa ovim životinjama, vidi se da su smireniji, a neko čak i zadrijema. U društvu se životinje sve više shvataju kao terapeutsko sredstvo koje se, najviše zarad mentalnog zdravlja, koristi u bolnicama, staračkim domovima i prihvatilištima za žrtve sa traumama.

Takozvani psi za utjehu, dresirani da ostvare prisan kontakt i interakciju sa ljudima, ovih dana su na raspolaganju preživjelima u nedavnom masakru u Orlandu u Americi i njihovim najbližima. Cuke i mace su zbilja čovjekovi najbolji prijatelji.