Srijeda, 23.10.2024.

Neko pravi lažne nagradne igre na Facebook-u koje izgledaju da su od Binga

Subota, 31.08.2024. | Na mreži | Najnovije

Facebook stranica koja zloupotrebljava vizuelni identitet trgovačkog lanca Bingo objavljuje “nagradne igre” u kojima su obećani pokloni u zamjenu za promovisanje stranice na drugim profilima i u grupama.

U julu 2024. godine su na Facebook stranici BINGO-fans objavljene tri različite “nagradne igre” u kojima su učesnicima/ama obećani razni pokloni. Sve tri su objavljene u obliku “životnog događaja”. U prvoj je obećan “poseban poklon” za nasumične učesnike/ce koji/e izaberu “sretnu kovertu” na slici na kojoj se nalazi 15 koverti.

U drugoj “nagradnoj igri” je slika s nizom ispisanih brojeva 702. U uputama se navodi da je za nagradu potrebno pronaći neki drugi broj na slici.

U posljednjoj ovakvoj objavi je obećano 540 telefona, gotovina i vaučeri za besplatno kupovanje. Kao i u prethodnim “nagradnim igrama”, pobjednici/e se navodno biraju nasumično. Za učešće je potrebno napisati “ČESTITAMO” povodom rođendana trgovačkog lanca Bingo.

Šta su činjenice?

Vizuelni identiteti poznatih brendova i trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini se često zloupotrebljavaju za ovakve prevare na Facebooku i drugim društvenim mrežama. Namjere mogu biti različite – u nekim slučajevima se radi o prikupljanju ličnih podataka, nekad je cilj “izgraditi” Facebook stranicu i privući pratitelje da bi se poslije mogla prodati ili iznajmiti. Također se može raditi o prevari i navođenju na pretplatu na usluge koja može rezultirati finansijskim gubitkom.

Lažna Facebook stranica i “nagradne igre”

Očito je da je BINGO-fans lažna Facebook stranica koja samo zloupotrebljava vizuelni identitet i logo trgovačkog lanca. Prema podacima iz sekcije Transparentnost stranice, stranica je napravljena 5. jula 2024. godine, kad je objavljena i prva “nagradna igra” na njoj.

Iako ova Facebook stranica nema veliki broj pratitelja, brojni/e korisnici/e Facebooka su ostavili/e komentare na objave sa namjerom da učestvuju u “nagradnim igrama”.

Nakon komentarisanja, administratori Facebook stranice kontaktiraju učesnike/ce sa daljim “uputstvima”, u kojima se navodi da je za nagradu potrebno podijeliti objavu na drugim Facebook profilima i u grupama.

Stil kojim su pisane poruke sugeriše da su automatske i da ih nisu napisali govornici našeg jezika. Pored toga, na stranici nema drugih objava osim tri lažne nagradne igre.

Kompanija Bingo ima svoju zvaničnu Facebook stranicu, koja je verifikovana i ima plavu kvačicu. Do vremena pisanja ove analize, ova stranica je imala preko 300.000 pratitelja. Također, na zvaničnoj stranici se objavljuju razni “giveaway” pozivi, ponude i aktuelna sniženja u trgovinama Binga diljem Bosne i Hercegovine.

Trgovački lanac Bingo se na svojoj zvaničnoj stranici 20. aprila 2024. godine već oglašavao o sličnim lažnim nagradnim igrama. Upute i detalji o pravim nagradnim igrama ovog lanca se mogu pogledati u analizi iz juna 2023. godine.

Shodno navedenom, objave “nagradnih igara” na Facebook stranici BINGO-fans ocjenjujemo kao lažnu vijest piše Raskrinkavanje