Četvrtak, 24.10.2024.

RIMSKI SARKOFAG KORISTILI KAO BAR NA PLAŽI Ovako se u ophode prema kulturnom naslijeđu

Utorak, 13.08.2024. | Na mreži | Najnovije

Pravi rimski sarkofag star oko 2.000 godina korišten je kao ukras u odmaralištu blizu Varne u Bugarskoj na obali Crnog mora.

Drevni sarkofag koji datira iz rimskog doba otkriven je na plaži i korišten kao bar u odmaralištu na Crnom moru u blizini Varne.

Nakon otkrića, arheolozi iz Regionalnog historijskog muzeja u Varni ispitali su drevni artefakt, identificirajući njegovu bogatu ornamentiku kao dio “sarkofaga s vijencem” iz rimskog doba.

Sarkofag je izrađen od ljuskastog vapnenca, karakterističnog za sjeverozapadnu Bugarsku. Sadrži zamršene reljefne ukrase na sve četiri strane, uključujući vijence, životinjske glave, rozete i labris.

Uprkos istorijskoj vrijednosti, fotografije na društvenim mrežama otkrile su da se sarkofag neko vrijeme koristio kao bar u popularnom klubu na plaži, što je izazvalo zabrinutost oko očuvanja bugarske kulturne baštine.

Arheolog Aleksander Minčev rekao je da svi arheološki artefakti zakonski pripadaju državi, bez obzira gdje i kako su pronađeni. Pozvao je na istragu o tome kako je sarkofag završio na plaži, sugerišući da ovo možda nije izolovani incident.

Za otkriće se saznalo kada je bivši policajac primijetio sarkofag na plaži dok je bio na odmoru u Varni i prijavio ga lokalnim vlastima.

Slučaj je proslijeđen Okružnom tužiteljstvu u Varni, što je dovelo do istrage. Uz pomoć Ministarstva unutarnjih poslova i teške opreme, sarkofag je prevezen u Arheološki muzej u Varni na daljnje ispitivanje.

Slučaj je potaknuo širi razgovor o očuvanju kulturne baštine u Bugarskoj i potrebi zaštite i pravilnog pohranjivanja arheološkog blaga, piše Euronjuz.