Četvrtak, 24.10.2024.

“Pogledajte bh. stručnjaci kako to radi Merkel – učite od najboljih”

Subota, 31.10.2020. | Na mreži

Ustaljena je praksa da krizni štabovi u BiH iznenada i bez ikakvog obrazloženja uvode nove mjere. Na društvenim mrežama odavno se povela diskusija kako takvo ponašanje zapravo samo govori koliko se prava pojedinaca u BiH ne poštuju.

Ugledna politička analitičarka Ivana Marić podsjetila je kako bh. praksu nemamo priliku vidjeti u Njemačkoj gdje su javni funkcioneri mnogo odgovorniji prema građanima.

“Dragi članovi bh. kriznih štabova (bar ono što vas je ostalo iza afera) pošto je već odavno postalo jasno da niste dorasli svom zadatku i da mjere donosite s primjenom “odmah”, da nekima čak suspendirate i ljudska prava, što ih donosite kao da ih nasumice vadite iz šešira i što nam umjesto objašnjenja prijetite kaznama, od srca bih vam preporučila da pogledate kako to rade stručni ljudi. Pogledajte dobro ovaj video u kojem Merkel empatično, stručno i pravovremeno najavljuje nove restrikcija od 02.11, kako građane informira o trenutnoj situaciju po pitanju koronavirusa i detaljno im objašnjava zašto donose upravo ove mjere, a zašto, recimo, škole ostaju i dalje otvorene. I sve to uz umirujuće poruke građanima. Ne očekujemo mi od vas da otkrivate toplu vodu već samo da, kad već kopirate, kopirajte od onih koji znaju šta rade.

Ona da kaže da do proljeće ne smijemo napustiti kuće ja bih je poslušala jer znam da to ne bi rekla da ispadne faca već zato što je do toga došla uz konsultacije s najboljim stručnjacima u državi i šire. A kod ovih naših, nikad ne znaš zašto koju mjeru donose i koga po tim njihovim mjerama kažnjavaju, a ko je iznad zakona”, napisala je Marić.