Četvrtak, 24.10.2024.

Potez ove žene na plaži izazvao buru na mrežama: “Da te vidim dva mjeseca bi ti ruke u gipsu bile”

Petak, 26.07.2024. | Na mreži | Najnovije

Na Jadranu se više ne tolerira ostavljanje peškira na plaži “dok se doručkuje i pije kava”, a oni koji se usude to učiniti, svoje ležaljke i peškire pronalaze na označenom mjestu za “nesavjesne turiste”.

Ovakva praksa prikazana je u videu mlade Hrvatice koja je izazvala bijes svojim postupkom.

Borba za mjesto na plaži dovela je do sukoba s djevojkom iz Hrvatske koja je pokazala kako će proći svaki turist koji ostavi peškir ili prostirku s namjerom da zauzme mjesto za kasnije. Vidjevši ostavljene stvari bez turista pored njih, ona je sve skupila i premjestila, snimivši cijeli postupak i naslovivši video: “Za one koji se pitaju kako maknuti nekome stvari. Evo kako – vrlo jednostavno”.

REAKCIJA BURNA

U videu je objasnila zašto je tako reagirala: “Ovako, zauzeli su sa pet ovakvih šest metara plaže. Sad ćemo mi to pristojno skupiti i odnijeti tamo gdje piše da je zabranjeno ostavljanje stvari na plaži. Piše za pristojne,” rekla je ona u snimku. Na kraju videa, snimila je i znak na kojem stoji obavijest da je zabranjeno ostavljanje stvari na plaži, i to na nekoliko svjetskih jezika.

@anjaprajninger

Za one koji se pitaju kako maknit nekome stvari. Evo kako-vrlo jednostavno. #balkan #balkantiktok #fyp #fyp #fypage #sezona #turizam #brela

♬ original sound – Anja Prajninger Šuto



U komentarima ispod objave, većina joj je čestitala na potezu. No, bilo je i onih koji se nisu slagali s njenim postupkom. Neki komentari su glasili: “Pa što odem da popijem piće i treba da sklanjam peškire”, “Au kakvo zlo. Imaš mjesta pored, a baš ti to smeta. Fuj”, “Čime se vi ljudi bavite kad odete na odmor tih bednih 10 dana.”

Neki su išli i korak dalje, prijeteći: “Pa ja da se kupam i da te vidim da mi diraš stvari, dva mjeseca bi ti ruke u gipsu bile,” glasio je jedan komentar. Drugi su branili svoje pravo na ostavljanje stvari: “Pa vidiš gospođice, da sklanjaš tuđe stvari nemaš pravo. To pod jedan. Pod dva, volio bih da te netko tako nabambusa jer nemaš pravo dirati tuđe stvari. Sramota.”

ISKUSTVA I KAZNE

Jedna djevojka podijelila je svoje iskustvo: “Ja sam to jednom uradila pa je žena koja je došla na svoje stvari doslovno podivljala. Upropastila mi dan, tako da sad ignoriram, ne želim se s ludima petljati.”

U Hrvatskoj, općina Kolan na Pagu prošle je godine provela akciju sakupljanja peškira s plaže. “Važno je da svi posjetitelji plaže budu svjesni svoje odgovornosti prema okolini i drugim ljudima i pridržavaju se pravila kako bi se stvorilo ugodno i sigurno okruženje za sve. Uklonjene predmete možete pokupiti ispred igrališta u Mandrama,” saopćili su iz Općine. Na Novom Vinodolskom, “ostavljače” rekvizita na plaži čekaju kazne od oko 200 eura.