Četvrtak, 24.10.2024.

Hoće li se i bh. vozači hvatati za glavu – U Srbiji i Hrvatskoj razbjesnili vozače povećanjem cijena putarina: Evo šta kažu iz Autocesti FBiH

Nedjelja, 21.07.2024. | Biznis | Najnovije

Nakon godina lažnih obećanja i probijenih rokova, te turbulencija i nepredviđenih okolnosti u vidu pucanja, most u Počitelju bi uskoro trebao biti otvoren.

Ovaj impresivni objekt, najviši na cijelom koridoru, nalazi se na poddionici Počitelj – Zvirovići, povezat će našu zemlju sa Evropskom unijom.

Iz Autocesti FBiH su za Source.ba portal kazali da se radovi privode kraju.

“Uz završne radove postavljanja hidroizolacije, trenutno se na mostu postavlja i prvi sloj asfalta. Nakon postavljene betonske ograde, na mostu je postavljena i zaštitna metalna ograda”, navode iz ovog preduzeća.

Ističu da će se most zvanično zvati “Hercegovina”.

“Odluku o imenu donijela je Uprava Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH na svojoj nedavnoj sjednici”, dodaju iz Autocesti FBiH.

Kako dalje navode, paralelno sa svim ovim završnim radovima vrše se i procedure za potrebe tehničkog prijema i izdavanja upotrebne dozvole.

“Svi ovi navedeni radovi i dinamika istih imaju za cilj puštanje u promet dionice Počitelj – Zvirovići u ovoj ljetnoj turističkoj sezoni. Nakon svih izazova na koje se nailazilo tokom izgradnje ove dionice, novih 11 kilometara autoceste na jugu Bosne i Hercegovine zasigurno će pridonijeti boljem i bržem razvoju domaće ekonomije, ali će istovremeno i putovanja kako građanima BiH tako i svima onima koji dolaze u našu zemlju učiniti sigurnijim i ugodnijim”, kazali su iz JP Autoceste FBiH.

U Srbiji su od 10. jula uvećane za 10 posto putarine za vozače, ali i u Hrvatskoj, gdje je povećana cijena sezonskih putarina.

Budući da se u našoj zemlji dosta toga kopira iz susjednih zemalja, pitali smo Autoceste FBiH da li i oni planiraju povećanje putarina.

“Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH neće povećavati cijenu korištenja autoceste u narednom periodu. JP Autoceste FBiH se može pohvaliti time da je vjerovatno i jedini upravitelj autocesta koji nije povećavao cijenu korištenja autoceste, nego je u prethodnom periodu dodatno snizio cijenu za korisnike četvrte kategorije vozila. Najbolja potvrda svih ovih odluka JP Autoceste FBiH je kontinuirani rast naplate cestarine”, zaključuju iz pomenutog preduzeća za Source.ba portal.