Utorak, 22.10.2024.

Saudijci zbog izmjene naziva kafe pokrenuli lavinu reakcija: “Ovo je glupo, apsurdno i smiješno”

Srijeda, 10.07.2024. | Lifestyle | Najnovije

Udruženje za zaštitu potrošača u Saudijskoj Arabiji prošle sedmice donijelo je odluku koja je pokrenula lavinu reakcija, a za sve je krivac naziv kafe.

Naime, udruženje je odlučilo kako je označavanje saudijske kafe pod nazivom “arapska kafa” zapravo kršenje zakona.

U istom kontekstu, Ministarstvo trgovine Saudijske Arabije i Savez saudijskih privrednih komora pozvali su sve restorane i kafiće da usvoje naziv “saudijska kafa” umjesto dosadašnjeg naziva “arapska kafa”.

Ova vijest odjeknula je i među građanima Saudijske Arabije koji su različita mišljenja podijelili na društvenim mrežama.

“Ova odluka je apsurdna, glupa i smiješna”, jedan je od komentara.

Jemenski Bloger Zakaria Al-Sharabi također je uputio kritike Rijadu.

“Svi znaju da pravite historiju tako što kradete od drugih. Kakve veze ima zaštita potrošača s imenom? Ako se ne nazove saudijska kafa, hoće li se potrošač otrovati?”, rekao je bloger.

Umjetnost pravljenja kafe u Saudijskoj Arabiji ima veliku kulturnu važnost, a 2015. godine čak je dobila i status nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Također 2022. godine nazvana je i “Godinom saudijske kafe”.

Saudijska agencija za štampu 2023. godine je saopćila kako se u Kraljevini godišnje konzumira više od 80.000 tona kafe, što ovu zemlju svrstava među 10 zemalja u svijetu po potrošnji kafe po glavi stanovnika.

Također, Saudijska Arabija uvozi otprilike 70 do 90 hiljada tona kafe svake godine, a Saudijci godišnje potroše oko 266 miliona eura za ovaj napitak.