Subota, 18.05.2024.

„Ispravka: Putin je pozvao na prekid vatre „sve strane“ na Bliskom istoku“

Nedjelja, 14.04.2024. | Globus | Najnovije | Vijesti

Ažurirano 14. maja 2024. analizom portala Raskrinkavanje.me
Putin nije rekao da će podržati Iran ako ga SAD napadnu.

– Predsjednik Rusije pozvao na prekid vatre „sve strane“ na Bliskom istoku, da „pokažu razumnu uzdržanost i spriječe novu rundu konfrontacije bremenitu katastrofalnim posljedicama za cijeli region – navodeno je u saopćenju Kremlja

– Izražavamo našu izuzetnu zabrinutost zbog još jedne opasne eskalacije u regionu – navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova o iranskim napadima.

U međuvremenu, glavni portparol izraelske vojske je kazao da je Francuska među zemljama koje su učestvovale u odbrani protiv napada Irana na Izrael. 

– Francuska ima vrlo dobru tehnologiju, avione, radare – i znam da su dobile doprinos u patroliranju vazdušnog prostora – rekao je, dodajući da nema tačne informacije jesu li francuski avioni oborili neke od raketa lansiranih od strane Irana, prenosi “Reuters”.  

NAPOMENA: U prvobitnoj verziji članka, što je označeno kao  „lažna vijest“ od strane Raskrinkavanje.me, a što se dodatnom provjerom i potvrdilo kao takvo, pisalo je da je Putin zaprijetio SAD da ukoliko napadnu iransko tlo, podržat će Iran.

Isto je analizom ustanovljeno da je lažna vijest. Ocjena portala Raskrinkavanje.me. je data 14.05.2024. godine, te istog datuma ispravljena prema uputama.

Izvinjavamo se našim čitateljicama i čitateljima zbog prenošenja lažne vijesti.