Četvrtak, 24.10.2024.

Kako izgledaju 12 najbogatijih žena na svijetu i čime se one bave

Srijeda, 21.10.2020. | Lifestyle

Kada neko kaže „bogata žena“, u glavi su nam odmah slike poznatih glumica, top-modela i žena bogatih muškaraca.

U nastavku pogledajte žene koje upravljaju svojim sopstvenim milionima, čak i milijardama.

Šejha Moza, Katar, godine: 58.; Imovinsko stanje: 10 miliona dolara

Ova uspješna žena, Šejha Moza bint Naser al-Misned, druga žena emira Katara i majka sedmoro djece. Ona ne samo da aktivno učestvuje u političkom i društvenom životu zemlje, već poklanja pažnju i razvoju nauke i tehnologije. Pored toga što ima nekoliko počasnih doktorskih zvanja, Šejha Moza je i jedna od najstilizovanijih prvih dama svijeta.

Ivanka Trump, godine: 35.; Imovinsko stanje: 740 miliona dolara.

Starija kćerka Donalda Trampa mogla bi da živi od očevog novca, ali ona je odlučila da zaradi svoje milione. Ivanka je vlasnik nekoliko firmi, uspješno vodi biznis, učestvuje u televizijskim emisijama, čak je napisala i knjigu. Svoje slobodno vrijeme posvećuje porodici, ali Ivanka nalazi vrineme i za sebe. Pogledajte kako predivno izgleda u svojoj 35. godini.

Pansi Ho, Kina, godine: 54.; Imovinsko stanje: 3,4 milijarde dolara.

Pansi Ho, kćerka vlasnika kockarske kompanije u Kini, Stenli Hoa. Pansi ima 16 braće i sestara, ali je samo ona zaradila svoje milijarde. Danas je njeno imovinsko stanje mnogo veće od očevog.

Margarita Lui-Drejfus, Francuska, Godine: 55.; Imovinsko stanje: 5,3 milijarde dolara.

Najbogatija Ruskinja na svijetu, Margarita Lui-Drejfus, rođena kao Margarita Bogdanova. Poslije muževljeve smrti pripala joj je kompanija i fudbalski klub „Olimpik“. Danas je Margarita generalni direktor svoje kompanije, pored toga, udala se još jednom i ima dvoje djece.

Keri Perodo, Singapur, Godine: 66.; Imovinsko stanje: 5,3 milijarde dolara.

Keri je dobila nekoliko milijardi dolara nakon smrti muža. Gubert Perado je bio vlasnik jedne od najvećih privatnih naftnih kompanija. Danas ovom kompanijom upravlja njihov sin, a Keri se bavi humanitarnim radom, i izgleda predivno u svojoj 66. godini.

Šarlota Kaziragi, Monako, Godine: 31.; Imovinsko stanje: 5,7 milijardi dolara.

Šarlota Kaziragi je osma po redu na prijestolu Monaka. Unuka Grejs Keli radi kao novinarka, a slobodno vrijeme posvećuje konjičkom sportu. I zašto da se krije, Šarlota je od babe naslijedila ne samo kraljevska bogatstva, već i ljepotu.

Kristi Volton, SAD, Godine: 68.; Imovinsko stanje: 6,1 milijarda dolara.

Udovici nasljednika svjetske mreže Wal-Mart je dugo trebalo da uđe u 20 najbogatijih ljudi na planeti. Danas se njeno imovinsko stanje smanjilo, ali je zato ona i dalje jedna od najpoznatijih žena-filantropa u svijetu.

Ajris Fontbona, Čile Godine: 74.; Imovinsko stanje: 13,7 milijardi dolara.

Ajris Fontbona je dobila nasljedstvo poslije muževljeve smrti. Postala je najbogatija Čileanka u svijetu, i u svojoj 74. godini Ajris upravlja porodičnim biznisom, i mora se priznati, izgleda predivno.

Loren Pauel Džobs, SAD Godine: 53.; Imovinsko stanje: 20 milijardi dolara.

Udovica osnivača kompanije Apple sve više privlači pažnju javnosti. Nakon što je poslije muževljeve smrti dobila akcije, Loren Pauel Džobs je zauzela jedno od vodećih mjesta na spisku najbogatijih žena planete, nastavila je da vodi posao i ozbiljno počela da se bavi humanitarnim radom.

Suzana Klaten, Njemačka Godine: 55.; Imovinsko stanje: 22,5 milijardi dolara.

Suzana Klaten zajedno s bratom upravlja polovinom akcija BMW, a pored toga je i na čelu jedne farmaceutske kompanije. Najbogatija žena Njemačke uspješno vodi biznis, a slobodno vrijeme provodi u krugu porodice.

Elis Volton, SAD Godine: 67.; Imovinsko stanje: 38,7 milijardi dolara.

I opet ćemo pomenuti mrežu Wal-Mart: kćerka njenog osnivača, Sema Voltona, je na 2. mjestu ove liste. Elis se bavi umjetnošću i pravi sopstvenu kolekciju, a takođe je i otvorila Muzej američke umjetnosti 2011. god. Kad imaš na računu desetine milijardi dolara možeš da se opustiš i da radiš ono što voliš.

Lilian Betankur, Francuska, Godine: Preminula 2017 g. u 95-oj godini života; Imovinsko stanje: 43,1 milijarda dolara.

Bez obzira na duboku starost, nasljednica kompanije L’Oreal imala svoj lični humanitarni fond. U 95. godini Lilien Betankur bila je najbogatija žena na svijetu, a pritom i izgledala kraljevski.