Četvrtak, 24.10.2024.

Zakoni o doprinosima FBiH ‘proći’ će u Predstavničkom domu, traži se sjednica Doma naroda

Srijeda, 14.10.2020. | Biznis

U Sarajevu, tačnije na Ilidži, danas će biti nastavljena 14. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, prethodno prekinuta zbog nemogućnosti online održavanja. 

Sjednica će biti održana u jednom ilidžanskom hotelu. 

Iako je prethodno najavljeno da će danas biti održana 15. sjednica, Kolegij se odlučio za nastavak prekinute 14. sjednice, na kojoj će prema informacijama Patrije biti razmatran Zakon o doprinosima u FBiH. 

Prijedlog Zakona o doprinosima FBiH spada u zakone koji su dio reformskog puta ka Evropskoj uniji i donosi nekoliko ključnih promjena. 

Prva je smanjenje ukupne stope doprinosa, koja sada iznosi ukupno 33% i to: doprinosi za PIO u iznosu od 18,50% osnovice, doprinos za nezaposlenost u iznosu od 1% osnovice, te doprinos za zdravstveno osiguranje u iznosu od 13,50% osnovice. 

Druga novina je da se osnovica proširuje te su sada oporezivi i dodaci na platu koji su do sada bili neoporezivi, poput toplog obroka i dodatka za prevoz.

Vlada FBiH je predložila da to na kraju iznosi 32,5 posto. 

Prema informacijama Novinske agencije Patria Prijedlog zakona o doprinosima danas će dobiti potrebnu većinu, a u skladu s tim traži se vanredna sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, a nezvanično saznajemo da bi ona mogla biti održana u četvrtak.

Ovaj prijedlog zakona Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još prošle godine je usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru.

Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH kazao je ranije za Novinsku agenciju Patria da predložena zakonska rješenja treba još doraditi.

“Predviđeno je da se proširuje poreska osnovica na način da će se oporezovati topli obrok, prevoz, regres i sve bi to imalo karakter plate. To bi se oporezovalo sa doprinosima i to bi vama išlo u penzioni i zdravstveni fond, ali bi se naravno smanjile stope. Neutralna stopa kad se to oporezuje bi iznosila 33 posto to je izračunalo Ministarstvo finansija. Vlada je sad predložila 32,5 posto. To bi značilo smanjenje za svega 0,5 što je rekao bih dosta simbolično. Mi mislimo da ta stopa ne bi smjela preći iznos od 30% i da sve preko toga nije rasterećenje privrede već se dobija neki neutralni efekat. I sa 30% niske plate nisu rasterećene, rasterećuju se veće plaće. Sa 33% bi niske plate bile čak dodatno opterećene i to je socijalno neprihvatljivo. To je naša osnovna zamjerka“, poručio je Smailbegović.