Srijeda, 23.10.2024.

Ko su i čime se bave supruge predsjednika i premijera Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije? Samo se jedna bavi politikom, pogađate, Sebija Izetbegović

Utorak, 13.10.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića je epidemiolog i docentica na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Drži se dalje od aktivne politike, a njena pojavljivanja u javnosti rijetka su i uglavnom protokolarnog tipa, a aktivno se bavi strukom i vodi program Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju debljine i Europske radne grupe na visokoj razini za prehranu, tjelesnu aktivnost i prevenciju debljine.

Sanja Musić Milanović sa suprugom bivšeg predsjednika SAD

Ana Maslać Plenković, supruga premijera Hrvatske Andreja Plenkovića nikada ne nastupa u medijima i vrlo rijetko se pojavljuje u javnosti. U toku čitavog prošlog premijerovog mandata javnost Hrvatske je samo nekoliko puta imala priliku vidjeti njegovu suprugu.

Ana Maslać Plenković sa suprugom kineskog premijera

Tamara Vučić je diplomirani politikolog i supruga Aleksandra Vučića, predsednika Srbije. Zbog izuzetne diskretnosti u njenom ponašanju, o Tamari Vučić se do 2017. godine i inauguracije Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije znalo vrlo malo. Kao prva dama Srbije poznata je po svom humanitarnom radu. Do sada se u okviru redovnih aktivnosti prve dame sastala sa Eminom Erdogan, Mišel Obama, Peng Lijuan (Peng Liyuan) i drugim suprugama svjetskih zvaničnika.

Tamara Vučić na prijemu zamjenika premijera Rusije

Prva dama Crne Gore je Lidija Đukanović. Iako je supruga Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore skoro 30 godina, o njoj se malo zna.

Najćešće se može pročitati da je Mila i Lidiju spojila košarka kojom su se oboje bavili u mladosti.
Lidija je u međuvremenu napustila košarku i završila je pravni fakultet čime se i danas bavi.
Lidija se povremeno pojavljuje u javnosti sa suprugom, ali se drži dalje od zvanične politike i ne daje izjave i intervjue.

Lidija Đukanović sa suprugom predsjednika Francuske

Zorica Zaev je diplomirana ekonomistkinja i supruga premijera Zorana Zaeva.
Ne pojavljuje se često u javnosti, osim u cermonijalnim posjetama inostranstvu, tako da se o Zorici zna vrlo malo.

Zorica Zaev na prijemu u Bijeloj kući

Bernardica Čović je advokatica i supruga bivšeg člana Predsjedništva BiH predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Bernardica se ne bavi politikom, a o svom privatnom životu i suprugu gotovo nikad ne govori u javnosti, tako da se osim rijetkih zajedničkih fotografija o Čovićima vrlo malo zna. 

Bernardica Čović na dočeku Pape

Supruga člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, je Snježana Dodik koja, kao i većina žena balkanskih i bh. političara, ne voli da se eksponira u medijima.
Snježana je po zanimanju ekonomski tehničar i nikad se nije bavila politikom, a njeni bolji poznavaoci kažu da politiku nastoji držati daleko od kuće i da se ne voli miješati u poslove svoga supruga.

Snježana Dodik u protokolarnoj posjeti Vladi Bjelorusije

Sebija Izetbegović je supruga Bakira Izetbegovića, bivšeg člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA BiH. Po struci je doktor medicine i profesorica ma Medicinskom fakuktetu Univerziteta u Sarajevu. Uz to je i direktorica KCUS-a. Za razliku od drugih supruga bh. i regionalnih političara, stiče se dojam da je bavljenje politikom, posebno kadrovskom, primarna i najvažnija aktivnost gospođe Izetbegović.

Član je brojnih organa SDA, vrlo često nastupa u javnosti i komentariše političke događaje i procese. Učestvovala je i na izborima 2018. godine, a špekulisalo se, i to ne bez osnova, da je imala ozbiljne namjere da, uz podršku supruga Bakira, bude kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH. Suprotno očekivanjima, gospođa Izetbegović se ne bavi bilo kakvim humanitarnim radom.

Sebija Izetbegović sa stranačkim botom