Srijeda, 23.10.2024.

Nisu bitan „faktor“, a nemaju ni „stav“

Nedjelja, 11.10.2020. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

U samo nekoliko godina promijenili su čak tri stranačka dresa. Iz Stranke za BiH prešli su u SBB, a iz SBB-a u SDA. Sve vrijeme predstavljali su se nezavisnim i profesionalnim iako su daleko od toga. U SDA su se po potrebi priklanjali strujama, ovisno o situaciji i političkom momentumu. Njihov smisao u SDA je tehničkog tj. daktilografskog karaktera, a ne intelektualnog.

Danas ti isti, „nezavisni“ i „profesionalni“ pojedinci, kao da nemaju političku prošlost, daju sebi za pravo da kritikuju nekoga ko je promijenio mišljenje u odnosu na mišljenje koje je imao prije tri godine. Oni, koji ne samo da su promijenili mišljenje, već su promijenili ideologiju i akceptirali onu najgoru, političko-koruptivnu.

Od kada je najavljena smjena Vlade Kantona Sarajevo posebno su aktivni. Što bi se reklo, rade na aparatima. Cilj je na sve načine diskreditirati zastupnike koji su stavili svoj potpis na zahtjev za smjenu Vlade KS. Nije u tom kontekstu važna vlada – važan je budžet, a budžet je ogroman. Važna su javna preduzeća, a ima ih mnogo. Važno je što sve to gubi SDA. A gubitak SDA je važniji i od toga što lično – kao individue – čak ni u krugu SDA nisu cijenjeni.

Oni su nevažni i u SDA, a i u svakom drugom kontekstu. Nisu bitan „faktor“, a nemaju ni „stav“. Da jesu bitan „faktor“ ne bi bili tu gdje jesu, a da imaju „stav“ ne bi imali kompleks zbog toga što su Bošnjaci, a u isto vrijeme i Hrvati.