Četvrtak, 24.10.2024.

Jesu li zaposleni zadovoljni najavljenim novim mjerama Vlade Federacije za spas ekonomije?

Utorak, 06.10.2020. | Biznis | Najnovije | Vijesti

Koronavirus zaustavio je bh. privredu koja je bila u teškom položaju i prije pandemije.

Onima koji su pretrpjeli najveću štetu za oporavak bit će raspoređeno ukupno 100 miliona maraka.

Poslodavci kažu, polako se oporavljaju te je svaka pomoć u ovim trenucima dobrodošla.

Kilometarske kolone na granicama i tako danima, špedicije i prijevoznici gubili su ogroman novac, protok roba i ljudi bio je otežan. Tako je to izgledalo prije nekoliko mjeseci. Pandemija koronavirusa zadala je snažan udarac ekonomiji no to je prošlost objašnjava prijevoznik Abudin Mamela.

“Mi smo uspješno prebrodili taj krizni period mada evo sad se uvode olakšavajuće mjere, nema zadežavanja, nema kolona, počinje otprilike da se to odvija nekim normalnim tempom uz određene distance.”

Upravo su transport, turizam i poljoprivreda prema riječima federalnog premijera Fadila Novalića najviše pogođeni posljedicama koronavurisa, suprotni tome za ove grane već osigurana pomoć federalne vlade. Pomoć će biti realizovana do kraja oktobra ili sredinom novembra.

“Ovdje sada ide na ove četiri skupine, na četiri ove kategorije za koje se smatraju da su najugroženije. To je turizam pod broj jedan koji će zaista pretrpjeti najveće štete u bh.ekonomiji a i u cijelom svijetu. Prevoz putnika i tereta je također jedna od grana koja je značajno ugrožena, izvoz je nešto što nije ugrožen ko ove ostale grane ali su izvozne firme najpotentije da mogu generisati nova radna mjesta”, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca BiH.

Poljoprivredni sektor doživio je najblaži udarac ali i kontraefekat ispostaviće se mjesecima kasnije. Naime odlukom Vlade kroz ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ubrizgana su dodatna sredstva za podsticaj poljoprivrednicima , zasađeno je mnogo više, rezultat stvoreni su viškovi.

Ovo što Vlada u drugom krugu pomaže i mjere koje uvodi su odlični potezi, svi smo se složili i poslodavci i mi poljoprivrednici. To su potezi koji se odnose na rasterećenje proizvođača i prerađivača koji se bave izvozom. Mi smo več sad u situaciji da imamo ogrimne viškove roba koji se lageruju i ne mogu se ovdje plasirati. Evidentno je da potropnja pada“, kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH.

(Hayat)