Četvrtak, 24.10.2024.

Konaković: USK je tradicionalno zapostavljen od političke elite koja BiH vidi samo u centralnim opštinama Sarajeva

Ponedjeljak, 05.10.2020. | Na mreži

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković na svom Facebook profilu osvrnuo se na stanje u Unsko-sanskom kantonu (USK) koji je najpogođeniji migrantskom krizom u BiH.

Komentar Elmedina Konakovića prenosimo u cijelosti:

“Komentari o migrantima u Krajini, bez da su vidjeli svojim očima kako sve to izgleda, postali su rutina sarajevske političke scene.

USK koji je tradicionalno zapostavljen od političke elite koja BiH vidi samo u centralnim opštinama Sarajeva, treba obići, vidjeti i tek onda možda shvate dimenziju problema.

Bio sam u Krajini više puta ove godine. Prije i poslije Covid-a kojeg sam bolovao. Izgubljeni migranti koji hodaju uz cestu, u svim pravcima. Iskaču iz livada pored ceste nakon sto su negdje prespavali noć, u nekoj napuštenoj kući, na livadi.
Šetaju ogrnuti dekama često.

Razgovarao sam sa ljudima koji imaju djecu, djevojčice i dječake koje vode u školu, na treninge, neke druge aktivnosti. Malo se ko usudi pustiti klince od 12,13,14 godina da hodaju sami.

Država to nijemo posmatra i očekuje da vlasti u USK same riješe problem. Osim glasne podrške, malo se sta konkretno uradilo. Institucije, još jednom, zakazale na ključnim temama. Tema je ministru sexy, to smo čuli, nakon toga ništa. Bio je jednom u Bihaću, bili smo isti dan.

Čekao sam nakon te posjete konkretne poteze.
Nista. Ništa se ne dešava. Trpe to dugo Krajišnici.
Predugo. A nova zima pred vratima”, napisao je Konaković.

https://www.facebook.com/100004694106349/posts/1757104557789331/?extid=0&d=n