Ponedjeljak, 28.10.2024.

POČEO SFF: Crvenim tepihom dominirali političari, ali i glumačke zvijezde

Petak, 11.08.2023. | Film | Najnovije | Showbiz

Defileom zvijezda na crvenom tepihu, ispred Narodnog pozorišta, otvoren je 29. Sarajevo Film Festival. 

Crvenim tepihom prodefilovale su brojne poznati ličnosti iz svijeta politike, filma, sporta i estrade.

Među njima su bili američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy), visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt), šef EU delegacije Johan Satler (Johann Sattler)ministar odbrane Zukan Helez, ministar komunikacije i prometa Edin Forto, premijer KS Nihad UK, ministar MUP-a KS Admir Katica, reditelj Ademir Kenović sa suprugom Selmom, manekenka Džejla Glavović sa suprugom Mahirom, novinarka Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour), frontmen Kultur glumica Alisa Čajić…

Podsjetimo, SFF će biti otvorenom projekcijom filma “Kiss the Future” (“Poljubite budućnost”) režisera Nenada Čičina-Šaina, koji govori o opsadi Sarajeva te koncertu grupe U2. Legendarni Bono je stigao u glavni grad BiH sa suprugom Ali Hewson.

“Kiss the Future” opisuje iskustva zajednice, koja je nastavila raditi stvarati i živjeti u gradu tokom cijele opsade. Kako blokada traje godinama, življenje postaje čin odbrane, a rock i punk muzika inspirišu i odvlače pažnju od svakodnevnog užasa granata i snajpera.

Legendarna novinarka, te veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour) stigla je na 29. Sarajevo Film Festival, te večeras prošetala crvenim tepihom.

Amanpur, kao mlada reporterka, tokom rata u Bosni i Hercegovini, prenijela je u svijet stradanja nevinih civila. I ona je učestvovala u filmu “Kiss the future”.

– Prvi put da sam ovdje od rata. Ponosna sam što sam tu. Bit će vrlo emocionalno večeras, Sarajevo je u mom srcu.  Ovo je sjajan grad u svakom pogledu. Privilegirana sam što je bio dio mog života pa se mogu vratiti. Emotivno je, jako je emotivno i ne znam hoćete li to vidjeti u filmu, ali kad pogledate film, znate, to je djelić života. To nije cjelina, to je dio života za koji zapravo nisam ni znala kada sam bila ovdje tokom cijelog rata i izvještavala o tome. Dakle, bosanski narod je bio najvažniji narod u pružanju otpora i pokazivanju svijetu što znači pružati otpor – poručila je Amanpur s crvenog tepiha.