Petak, 25.10.2024.

Prva sedmica jula bila je najtoplija u historiji planete: Koji grad je danas bio najtopliji u BiH?

Utorak, 11.07.2023. | Lifestyle

Najtopliji gradovi u Bosni i Hercegovini danas su bili Bihać i Mostar gdje je živa na termometru dostigla 35 stepeni Celzijusa.

Prema podacima Federalnog hidrometrološkog zavoda, u 14 sati izmjerena temepertura  na  Bjelašnica iznosila  je 18, Ivan Sedlo 26, Sokolac 27,  Livno i Sarajevo 30,  Bugojno 31,  Neum, Trebinje i Tuzla 32,  Gradačac, Sanski Most, Široki Brijeg i Zenica 33,  Banjaluka, Doboj, Drvar i Stolac 34 i Bihać i Mostar 35 stepeni Celzijusa.

– U poslijepodnevnim satima uz lokalni razvoj oblaka mogući su pljuskovi sa grmljavinom u sjeveroistočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 32 i 38 stepeni Celzijusa, navode iz FHMZ-a.

Inače, prva sedmica jula bila je najtoplija u historiji planete, od kada se mjeri temperatura, pokazuju preliminarni podaci koje je saopštila Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

Zabilježene su i visoke temperature morske vode, kao i izuzetno mala količina leda na Antarktiku.

Evropska služba za praćenje klime “Copernicus” navela je da njeni podaci takođe pokazuju da je prošla sedmica vjerovatno bila najtoplija od početka evidencije 1940. godine.

– Situacija u kojoj se nalazimo pokazuje da su klimatske promjene izmakle kontroli, rekao je Antonio Gutereš, generalni sekretar UN.

Smrtni slučajevi uzrokovani toplotom, temperature više od normalnih izazivaju zdravstvene probleme u rasponu od toplotnog udara i dehidracije do kardiovaskularnog stresa. Istraživanje objavljeno prije nekoliko dana ukazalo je na činjenicu da je više od 61.000 ljudi umrlo zbog vrućine tokom evropskog rekordnog ljeta 2022.

Većina smrtnih slučajeva bila je kod osoba starijih od 80 godina, a oko 63 odsto onih koji su umrli zbog vrućine bile su žene, prema istraživanju objavljenom u časopisu “Nature Medicine”.