Četvrtak, 24.10.2024.

Jedan fotograf dovodi u pitanje vašu percepciju

Srijeda, 23.09.2020. | Lifestyle

Pred objektivom fotoaparata jednog umjetnika ljudska tijela formiraju nepregledne pejzaže.

Njegovo ime je Carl Warner i sebe smatra – fotografskim ilustratorom. Šta bi to zapravo bilo? Kako sam kaže, on stvara nešto ni iz čega, odnosno transformiše jednu stvar u drugu, umjesto da ih jednostavno ovjekovječi u trenutku. Zvuči komplikovano, ali je zapravo toliko jednostavno.

Kroz inovativnu i preciznu kompoziciju i osvjetljenje Warner je izvajao na poseban način veličanstvene monumentalne pajzaže koristeći obrise ljudskog tijela. Pa tako, iako se čini da je većina scena na njegovim fotografijama sastavljena od nekoliko modela, radi se zapravo o “oblikovanju” jedne osobe.

Svaka fotografija je zahtijevala posvećenost i višesatni rad. Spajana iz više kadrova, svaka fotografija je specifična na svoj način. Laktovi i koljena postali su planine, leđa i vrat su se pretvorili u doline, a iluzije pri tom su impresivne. Prije svakog fotografisanja Warner se služi skiciranjem kako bi pred sebe postavio jasan zadatak. Tek tada uzima aparat u ruke, ali se magija događa na licu mjesta. Kroz objektiv nove ideje se stvaraju u umjetnikovoj glavi i on ih uvrštava u svoj rad.

Da bi vjerno predstavio prirodnu sunčevu svjetlost koja u pustinji obasjava dine, fotograf je koristio posebnu opremu i blic koji baca sjenku na tačno određene dijelove tijela. Samim tim osjećaj realizma je pojačan na slikama i ako dovoljno dugo gledate, vrlo ćete lako zaboraviti činjenicu da se pred vama umjesto prirodnog pejzaža u obliku pustinje nalazi ljudsko tijelo.