Nedjelja, 27.10.2024.

Zašto je polovna odjeća sve traženija u BiH?

Utorak, 14.02.2023. | Lifestyle

Tržište polovne odjeće je dostiglo vrijednost od preko 100 biliona dolara na globalnom nivou u prethodne tri godine i smatra se da će se podići na 218 biliona do 2026. godine. Kako je kupovina polovne odjeće postala toliko popularna i kakve promjene donosi?

Moda je industrija koja se ubraja među najpopularnije industrije svijeta, također i jedan od najvećih zagađivača okoliša u svijetu. Nameće se pitanje kako osvijestiti potrošače da ne upadaju u vrtlog konzumerizma i da se okrenu više održivim konceptima života. Upravo se tu pojavljuje “second hand” – odnosno pojam korištenog, uz sve stigmatizacije koje je društvo nametnulo korištenim stvarima. 

“Second hand” kao pojam pojavio se u Italiji kao prijestolnici mode, gdje su ‘rigattieri’ na pijaci prodavali kvalitetnu odjeću po niskim cijenama. Ukoliko ste nekad posjetili “second hand” trgovinu, teško da možete naći odjeću poznatih brendova brze mode, s obzirom da takva odjeća teško može izdržati više od dvije-tri sezone i jednostavno kao takva ne uspije doći do “second hand-a”.

Svijest potrošača se mijenja jako brzo i to potvrđuje da su neki od najvećih brendova brze mode shvatili da ukoliko žele zadržati kupce, moraju se okrenuti onome što tržište vrednuje. Tako su  neki poznati brendovi kreirali vlastite “second hand” platforme, koje uživaju veliki interes javnosti i rezultiraju odličnom prodajom. Sustainable linije preuzele su primat nad ostalim kolekcijama, pa u skladu sa tim, kreiranje “second hand” platformi činio se kao logičan korak. Sve više high end brendova potpisuje ugovore sa vodećim online platformama, gdje zaljubljenici u luksuznu modu mogu pronaći korištene dizajnerske odjevne predmete. 

Posljednjih godina kupovina polovne odjeće postala je jako popularna i u Bosni i Hercegovini, pa tako prema podacima UIO u BiH je za 12 godina uvezeno 39.670 tona polovne odjeće, ukupne vrijednosti 73,6 miliona KM. U BiH se polovna odjeća prodaje na bazarima, putem socijalnih mreža i second hand online platformi za prodaju korištene odjeće. U BiH se sve više otvaraju second hand prodavnice, u kojima se mogu pronaći unikatni komadi izrađeni od održivih i kvalitetnih materijala. Ta odjeća se više ne gleda samo kao “polovna”, već takva odjeća dobija na važnosti zbog dobrog kvaliteta i kao nešto što je unikat. Tako ćete sve više čuti da se korištena odjeća označava kao thrift, vintage ili pre-loved. 

Zbog inflacije i ekoloških promjena, potrošački mentalitet se sve više mijenja. Tako svjedočimo revoluciji održive mode u svijetu, a Bosna i Hercegovina posljednjih godina prati trend promocije održive mode.