Četvrtak, 24.10.2024.

Tržište nafte od sada će samo padati

Utorak, 15.09.2020. | Biznis

Potražnja za naftom možda je dosegla vrhunac prošle godine, prema kompaniji BP, koja navodi da se globalno tržište sirove nafte možda nikada neće oporaviti od pandemije koronavirusa.

U novom izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, firma iznosi tri scenarija za potražnju za energijom, a svi oni predviđaju pad potražnje za naftom tokom sljedećih 30 godina.

Razmjere i tempo pada bit će potaknuti sve većom učinkovitošću i elektrifikacijom cestovnog prijevoza, rekli su iz BP-a.

U scenariju “uobičajenog poslovanja”, u kojem se vladine politike i socijalne preferencije razvijaju na isti način kao u nedavnoj prošlosti, potražnja za naftom blago će rasti nakon udara koronavirusa, ali potom počinje stagnirati oko 2025. i opadati nakon 2030. godine.

Vrhunac bio u 2019.

U dva druga scenarija, u kojima vlade poduzimaju agresivnije korake za suzbijanje emisija ugljika i postoje značajni pomaci u društvenom ponašanju, potražnja za naftom nikada se u potpunosti neće oporaviti od pada izazvanog pandemijom. To bi značilo da je potražnja za naftom dosegla vrhunac u 2019. godini.

Novi izvještaj velika je promjena u odnosu na prošlu godinu, kada je BP očekivao da će se rast potražnje nafte nastaviti i tokom 2030-ih.

Promjena odražava dubok učinak koji je pandemija, koja je dovela do zastoja putovanja i proizvodnje, imala na globalnim energetskim tržištima.

Analitičari misle da će kriza ubrzati preusmjeravanje s fosilnih goriva na obnovljive oblike energije, posebno dok vlade i investitori vrše pritisak na firme da se uhvate ukoštac s klimatskom krizom usred sve većih dokaza o njenim razornim učincima.

Slabija potražnja

Drugi val koronavirusa, zbog kojeg su neke vlade ponovno pooštrile ograničenja, također povećava vjerovatnoću da promjene u ponašanju postanu trajne.

Naprimjer, u BP-u misle da povećani rad kod kuće može potrajati, što će oslabiti potražnju za putovanjima.