Srijeda, 23.10.2024.

KUHAJTE SA IVANOM: Pita od jabuka

Subota, 12.09.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju.

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas na meniju: Pita od jabuka

Sastojci:

– 2 kg jabuka (sladjih kako bi stavili manje šećera)

– 1 pakovanje kora za pitu

– 1 vanilin šećer

– 150g sjeckanih oraha

– 50 g istopljenog putera (za premazivanje kora)

–  cimet

–  malo grožđica

–  malo prezle po potrebi

Agda:

– 700 g šećera i dva prsta iznad vode.

Priprema:

Rernu palimo na 250 stepeni da se ugrije dok mi pipremimo ostalo, a grožđice potapamo u zdjelicu sa mlakom vodom da omeknu.  Jabuke ogulimo, izrendamo, dodamo šećera po želji, vanilin šećer , orahe, cimet i ako su nam jabuke pustile dosta soka možemo dodati malo prezle ili čak mljevene plazme da pokupi vodu ( ne puno da kasnije ne bio fil tvrd). Kore za pitu razložimo i svaku koru na koju stavljamo nadjev premazujemo istopljenim puterom. Možemo svaku koru filovati a možemo, kao što sam ja ovaj put stavljala po dvije kore, premazivala pa filovala. Pakovanje kora za pitu mi je bilo dovoljno za  pleh pite s tim sa sam stavljama po dvije stavljala pa nadjev.

Postupak ponavljamo dok ne potrošimo materijal.

Pitu stavljamo da se peče u već zagrijanu rernu, a šećer i vodu da kuhamo agdu.

Pečenje pite pratimo i uživamo u mirisu jabuka i cimeta, zavisno od rerne možemo i smanjiti temperaturu, ako je rerna jača. Uglavnom, nema se tu šta puno peči, kada fino porumeni i vidimo da je gotova, vadimo je iz rerne i zaljevamo skuhanom agdom. Ohladjenu pitu od jabuka servirati po želji, moj prijedlog možete vidjeti u slici iz priloga.

Vrijeme pripreme i pečenja: 1h i 30 min

Potreban budžet cca 10 KM.

Prijatno i uživajte.


Za više recepata zapratite profil na instagramu: lacucinadiivana