Utorak, 30.04.2024.

OPERACIJA ‘SKIDANJA’ BAKIRA / Postizborne unutarstranačke kombinatorike

Srijeda, 30.11.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Nije lahko biti Bakir Izetbegović ovih dana. Dok on sa megafon televizija i čoporom botova uvjerava sebe i javnost da priča SDA nije gotova, daleko od pogleda sa Poljina, rasplamsava mu se unutarstranačka frakcijska bitka za mjesto novog predsjednika u SDA.

Kako reče jedan od ćutologa, kojem se iznenada vratila moć govora: “Misija Bakir i Seka je završena, nek malo i Šemso dere jarca”.  Ponesen dobrim rezultatom, Šemsudin Mehmedović, već uveliko radi na okupljanju pristalica koje bi sa SDA trona, na kongresu koji se treba održati početkom naredne godine, skinuli bračni par Izetbegović.

Tešanj dugo čeka titulu, ali, nije mirno ni na drugom kraju Ze-Do kantona.  Pobjedom Mehmedovića, politički kraj bi ugledala druga struja, koja u tišini i stidljivo zagovara promjenu unutar SDA. U Kaknju je tim povodom ekipa okupljena oko Mirsada Zaimovića, Nermina Mandre, organizovala polutajne sastanke, na kojima su ispitivali raspoloženje funkcionera iz vrha SDA, da upravo oni preuzmu stranačke uzde.

Ova struja ima podršku i unutar struktura Islamske zajednice i predsjednika Sabora IZ i potpredsjednika SDA, Safeta Softića. Kao i podršku zeničkog muftije  Mevludina Dizdarevića. 

Ali ni Podrinje ne miruje. 

Jedini kandidat unutar SDA, iz Podrinja i Tuzle koji se usudio da stane na crtu sarajevskim kadrovima, bio je Dr.Elmir Jahić. 

Dr.Jahić je takve ambicije stekao surađujući sa tadašnjim predsjednikom Sulejmanom Tihićem. Edin Ramić,  magistar  sa Sokoca, već odavno sanja san da bude predsjednikom SDA.  Družeći se sa Izetbegovićem, uvidio je,  kakve sve benefite ta pozicija nosi.

Međutim, kako izvori iz Centrale SDA tvrde, šanse da Edin Ramić postane novim predsjednikom su mnogo manje, jer je praktično prodao SDA u entitetu Republika Srpska, zarad svoje kompenzacione pozicije u Parlamentu BiH.

Rezultat cijele kampanje po dijaspori, u koju su uloženi milioni, jeste da je Edin Ramić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a da je  SDA u Republici Srpskoj praktično prestala da postoji.  U Centrali SDA još  navode da je SDP-ov Vojin Mijatović, preveo Ramića žednog preko vode.

Sve ovo, umanjilo je šanse ambicioznom Podrinjcu da postane novim predsjednikom SDA. Međutim,  poznavajući koliku ljubav prema političkoj moći njeguje Ramić, sigurno da neće odustati tako lako.
Dok sa pozadinskog poljinskog komandnog mjesta Izetbegović pokušava gasiti političke požare, njegovi saradnici su mu već trasirali put u političku penziju. 

Ne zna Bakir ni sam koji bi požar prije gasio. Onaj sa delegatima u domovima naroda, onaj sa pobunom članstva zbog gubitka koalicionog kapaciteta i odlaska u opoziciju ili onaj lokalni koji je buknuo na Medicinskom fakultetu među falširanim papirima supruge Sebije Izetbegović?

Dok on trčkara od jedne do druge i treće vatre i političkog požara, sa jedne na drugu televiziju, Šemsudin, Mirso i Edin snivaju i planiraju. Ovaj put, kažu, ozbiljno.

(PRESS)