Utorak, 30.04.2024.

POZITIVNE PRIČE / Adnan Delić posjetio Mirzu Bahtanovića, čiji je start-up „Bahta“ postao radionica koja uveliko radi

Petak, 25.11.2022. | BiH | Biznis | Najnovije

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je ove sedmice Mirzu Bahtanovića, vlasnika novosnovane stolarske radionice „Bahta“. Bahtanović je ispunio uvjete posljednjeg javnog poziva za podršku mladima u osnivanju startupa, a bio je u grupi prvih osam kandidata koji su nedavno potpisali ugovore s Ministarstvom privrede o dodjeli sredstava i već uveliko radi u svojoj radionici.

Kako je ispričao, tokom posjete, Mirza je radio u jednoj firmi do prije osam mjeseci, a onda je odlučio da se prijavi na javni poziv Ministarstva privrede i pokuša osnovati vlastiti biznis.

Njegov biznis plan Komisija je ocijenila sa 71 bodom, što je bilo dovoljno da ostvari pravo na podršku od 18.000 KM grant sredstava za pokretanje biznisa i 3.600 KM za plaću i doprinose u prvoj godini poslovanja.

Mirza je završio četvrti stepen u Drvno – tehničkoj školi u Sarajevu, a ljubav prema zanatu naslijedio je od oca koji je također stolar. Uz grant Ministarstva privrede, ohrabrio se da krene u samostalne poduzetničke vode. Cilj mu je širiti radionicu, nabaviti dodatnu opremu, kao i uposliti pomoćnika za ispomoć u radovima.

„Posla ima ko hoće zasukati rukave i raditi. Ja sam dugo radio za firmu i želio sam biti samostalan, a u ovom programu Ministarstva vidio sam priliku da to i ostvarim“, kazao je Mirza, vlasnik pomenute novoosnovane stolarske radionice koja se bavi izradom pločastog namještaja, ukrasa za dom, suvenira i drugih proizvoda od drveta.

Sve više prijava

Ministar Delić istakao je da je ovaj program jedan od onih na koji su u Ministarstvu privrede posebno ponosni, jer upravo je vjetar u leđa svima onima koji odluče svoje snove ostavariti u svojoj domovini.

„Ovaj program iz godine u godinu bilježi povećanje broja prijava, ali i kvalitetnih biznis planova. Prošle godine smo imali 36 uspješnih kandidata, ove godine 47 i vjerujem da će taj broj iz godine u godinu rasti. Početni kapital je važan svakome ko tek počinje, a pošto je ovo proizvodna djelatnost, Mirza će već u nekoj od narednih godina imati pravo i na druge programe poticaja maloj privredi koje imamo u Ministarstvu privrede, kao i svi drugi kandidati koji su izabrali neku od djelatnosti koje potičemo kroz Program poticaja razvoju male privrede“, istakao je ministar.

On je podsjetio da se mladi već u toku promocije programa podrške za osnivanje starup biznisa savjetuju da izaberu djelatnosti koje se mogu uklopiti u programe poticaja, kako bi već na početku mogli razmišljati o proširenju i modernizaciji svojih biznisa.

Podsjetio je i da je Ministarstvo privrede KS krenulo u realizaciju projekta Centra za razvoj poduzetništva koji će mladim vlasnicima startupa, osnovanih uz podršku Vlade KS, odnosno Ministarstva privrede, imati podršku, mentorstvo i u nefinansijskom segmentu poslovanja.

biznisinfo/press