Srijeda, 23.10.2024.

Kako je SDA dobijala glasove? Besplatni ogrijev, asfaltiranje zaseoka, obnova štala…

Subota, 08.10.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Bosna i Hercegovina ima nekoliko nivoa vlasti, a jedan od njih je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Na tom najvišem nivou političkog predstavljanja, Bošnjaci, ali i građani nisu željeli vidjeti predstavnika SDA.

Da je SDA istakla bilo kojeg drugog kandidata, izgubio bi. A SDA nije imala koga. 

Iz tog razloga je ovaj poraz SDA za Predsjedništvo, koban. SDA je svojim djelovanjem toliko osiromašila svoje redove, da ni na vidiku nema osobe koja bi povela ovu stranku u pravcu otrežnjenja.

Istina, narod za SDA dodjeli određen broj glasova.  Međutim, frapantno je na koji sve način lokalni kandidati SDA iznude glasove za sebe.

Bilo je tu besplatnog ogrjeva. Kamioni sa drvetom u Srednjoj Bosni, ugalj u Kaknju, Zenici, tuzlanskom bazenu.

Ministri SDA, poput Edina Ramića, za četiri ili pet hiljada osvojenih glasova uložili su stotine miliona maraka za osam godina mandata u asfaltiranje zaseoka, dodjelu različitih ugovora za obnovu kuća i štala.

Nije ministar Ramić zaboravio da počasti ni svog koalicionog partnera ugovorom za štampanje knjiga za djecu povratnika. Činjenica je da nije moguće dobiti ni posao portira, ali ni higijeničara ukoliko se ne ukažete na skupu SDA, tamo gdje vlast ima SDA. Otuda ti glasovi. Mnogi dobijeni iznudom i pritiskom na svoj narod.

Očito bošnjačka politička scena očajno treba preslagivanje. A, ono se, polako, ali sigurno dešava.

 Mladi Denis Bećrović je pobjedio umornog i potrošenog Izetbegovića.
Bošnjaci, sve pažljivije slušaju sta im poručuje Dino Konaković.

Svoju lucidnost, ali i predanost državnim poslovima pokazuje još jedan mladi lider Semir Efendić. 

Liberalne ideje, sve jasnije i prepoznatljivije narodu nastoji da približi Sabina Ćudić, koja je, mora se priznati vrsna intelektualka.

Sjajne izborne rezultate napravio je moderni političar Denis Zvizdić, ali i neumorni operativac Aljosa Čampara. Posjetite Cazin, pa uporedite ga sa onim iz doba vladavine SDA sa ovim sada, Nerminovim Cazinom.

Desna, Bakirova i Sebijina politička manufaktura na svaki način želi diskreditirati sve ove političare koji sve više zadobijaju povjerenje biračkog tijela u Bosni i Hercegovini. 

SDA, umjesto prave alternative, narodu nudi tipove političara poput Harisa Zahiragića, Mahira Devića.

Svaka čast rezultatu koji je postigao Smajo Mandžić u Tuzli, ali izazove pred kojim se Bosna i Hercegovina nalazi na EU i NATO putu, neće rješavati on. Budimo realni. Bez namjere da se neko omalovaži, niti nečiji izborni rezultat. 
Bosna i Hercegovina i Bošnjaci su pred pravim izazovom.

S jedne strane, Denis Bećirović, Denis Zvizdić, Dino Konaković, Semir Efendić, Nermin Ogresević, Aljoša Čampara, Sabina Ćudić.

S druge strane, Bakir Izetbegović, Safet Softić,  Sebija Izetbegović, Haris Zahiragić, Mahir Dević, Halid Genjac, Bisera Turković.

Izbori za Predsjedništvo su već pokazali. 
Pobjeda sa 100 hiljada glasova više za Denisa Bećirovića je pokazala.

Budućnost Bosne i Hercegovine je u rukama ove prve grupe lidera. Sviđalo se to nekome ili ne. To je ono najbolje što Bosna, ali i Bošnjaci  trenutno imaju.
Očekujemo ih skupa na braniku naše zemlje.

(PRESS)