Srijeda, 23.10.2024.

Bakire tvoji ‘slonovi u sobi’ su afere ‘Asim’, ‘Respiratori’, saradnici bez diploma, sa crnih lista itd.

Petak, 19.08.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Bakir Izetbegović nasmijava javnost svojim nastupima na “kampanjskim” predizbornim tribinama. Ne bi to nikome smetalo da je Bakir komičar, ali nije. On je nažalost kandidat za jednu od najvažnijih pozicija Bosne i Hercegovine.

High-tech leteći roboti su samo mali uvod u ono što nas čeka u pravoj predizbornoj kampanji od septembra, ali dok ista ne počne, SDA tribine koje imaju sve elemente kampanje, služe za prezentaciju ideja i vizija SDA.

Simpatizere stranke u Novom Gradu upoznao je Bakir prije nekoliko noći sa napornom i teškom ekspedicijom Krajini, te je ‘zatražio halala’ što je ležernije obučen. Požalio se kako je ‘svezao cipele ujutro u 8, a obilazak Krajine je trajao do ponoći’.

Takav uvod neodoljivo je podsjećao na onaj njegove supruge Sebije kada je stigla u Konjic prije nekoliko godina, pohvalila se lakom u boji, te ženama poručila kako joj trebaju biti zahvalne što je tu jer ‘ona vikend nikome ne poklanja osim porodici’.

“U vrijeme pandemije su se bili razgalamili po onim društvenim mrežama. Vi ste imali osjećaj da nećemo moći među narod otići. Afera ova, afera ona, dreka galama na nas..”

“Na” Novom Gradu, kako on kaže, treba govoriti o budućnosti, projekti i programi su spremni (a nisu – jer da jesu imali bi ime, sadržaj i bili bi prezentovani).

Vizija stranačka vjerojatno će se zvati “Sarajevo 2030 ili 2035” a radi je najskuplji pisač Facebook statusa Faruk Kapidžić. Dodao je na tom skupu i da ‘SDA tačno zna šta hoće i kako će’.

Ponaša se Bakir kao da nikada SDA nije bila na vlasti u gradu Sarajevu, pa se sada nudi kao nova opcija koja treba da podvuče crtu ispod “tačkastog razvoja grada”.

Vrijeme je da se podvuče crta ispod malih investicija, ispod tačkastog razvoja grada, haotičnog razvoja grada – da oni koji imaju pare diktiraju šta će se i gdje graditi. Time počinju kvariti grad, presijecaju bitne ventilacione koridore. Moramo sačuvati zrak, pitku vodu“, kazao je on.

Omađijanoj masi koja ga je slušala Bakir je poručio i da se ‘mora gledati naprijed, ali se ne možemo praviti da ne vidimo slona u sobi’ govoreći o prijetnji po stabilnost BiH koju predstavlja Dodik, SNSD, Srbija i Rusija.

Gospodine Izetbegoviću upravo ste se vi pravili i pravite da ne vidite ‘slona u sobi’.

Taj slon o kojem govorite je recimo perfidno ‘šteljenje’ unutarstranačkih izbora za Predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, dakle afera ‘Asim’, ‘slon u vašoj sobi’ su ‘Respiratori’, sramno odbijanje liječenja jednog djeteta, ‘slon u vašoj sobi’ su prvi saradnici bez diplome, osobe sa crnih lista itd.

Možda nakon izbora primjetite konačno više slonova u svojoj avliji i sobi.

SDA je stranka koja je izgubila kredibilitet jer se nije suočila sa problemima u svojim redovima što je kontinuirano urušavalo dignitet ove organizacije, koja je ostala bez kvalitetnog kadra i koju faktorom čine samo još olupine nekadašnje stranačke mašinerije, uhljebljeni članovi sa porodicama, botovi i nekoliko režimskih medija sa kojih se ‘bježi glavom bez obzira’.

Zbog te činjenice, zbog ‘slonova’ koje odbijate vidjeti, zbog laži od kojih ne odustajete, u oktobru SDA postaje prošlost.

(PRESS)