Srijeda, 23.10.2024.

Odgovor iz Podrinja predsjedniku KO SDA Sarajevo / “Vi ste posljednja osoba koja može da govori u ima nas povratnika i potomaka onih nad kojima je počinjen genocid”

Petak, 15.07.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Nakon što su se emocije smirile, žrtve genocida ukopane, povodom sramnog i gnusnog saopćenja KO SDA Sarajevo kojim rukovode osobe poput Sedina Kahrimana, Fikreta Prevljaka i Sebije Izetbegović, obratili su se direktno predsjedniku ove kantonalne organizacije Sedinu Kahrimanu, stanovnici Podrinja.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

– Treba imati hrabrosti, previše bezobrazluka i bahatosti, pa sebi dati za pravo da u ime žrtava genocida nekome kažeš da ne može doći u Srebrenicu na dženazu žrtvama genocida, kao što je učinila KO SDA Sarajevo u svom saopštenju, gdje poručuju Konakoviću i Forti da nemaju šta tražiti 11. jula u Srebrenici.

Ovoga puta se nećemo baviti revizijom presude jer to previše boli u julskim danima,u mjesecu kada je počinjen genocid u Srebrenici i cijelom Podrinju. O tome ćemo drugom prilikom. Ovog puta Vas samo napominjemo da ste vladari novca preko Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, te da sami provjerite rezltate vašeg rada u Podrinju i rapidnog odlaska povratnika nazad u Federaciju ili dalje u zapadne zemlje, jer po našim procjenama od kada je Bakir Izetbegović, preko svog ministra, gospodar života Bošnjaka u Podrinju, 20.000 Podrinjaca je napustilo Podrinje.

Činjenica da smo 2014. godine izgubili Srebrenicu i načelnika govori koliko ste posvećeni gradu u kojem je počinjem genocid. Niko nikad za to nije podnio političku odgovornost. Čak oni koji su se tada i sada pitali u Podrinju su politički profitirali i unaprijeđeni. I ptice na grani znaju da je napad na vašeg zamjenika Adila Osmanovića, kojeg ste tada pretukli, a danas gotovo protjerali iz Stranke, dogovoren u kabinetu Vašeg predsjednika od strane njegovih prvih saradnika, a da se pri tom niko nije ni osvrnuo, a kamo li tražio odgovornost za one koji su nanijeli trajnu sramotu Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju.

Neko je ovih dana u medijima analizirao liste kandidata i primijetio da na značajnim mjestima na listama više nema Srebrenčana, a to je bila prilika, gospodine Kahriman, upravo vašem predsjedniku Izetbegoviću da uzdigne Srebrenicu i da joj da na značaju. To je njegova izravna mogućnost koju nije iskoristio i stiče se dojam da ne želi nikog politički važnog iz populacije žrtava genocida u Sarajevu i Banja Luci.

Zlikovci su u julu napravili genocid nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja, a Vaš predsjednik ih gospodine Kahriman politički ubija od 2014. do danas. Pitajte u fabrici duhana koju ste uništili šta je sa investicijom hotela u Srebrenici? Uloženo je skoro 20 miliona, a procjene financijske policije govore da objektivna vrijednost hotela nije ni 10 miliona. Dovoljno je da pitate svoje saradnike i savjetnike Vašeg predsjednika ko je od samo ovog projekta pokrao od žrtava genocida 10 miliona maraka.

Obavještavamo Vas da mi podržavamo Pokret za državu u RS i pored toga što nemamo svoje kandidatske liste. Nama stranka nikada neće biti ispred države i nacije. Licemjerno je, podlo i neprihvatljivljo da Vi nekom držite moralnu lekciju.

Vi ste g-dine Kahriman posljednja osoba u ovoj zemlji koja može da govori u ima nas povratnika i potomaka onih nad kojima je počinjen genocid. Umjesto toga, pozivamo Vas kao generalnog direktora BH Telekoma da nam javno kažete koliko ste zaposlili djece šehida iz Podrinja u BH Telekom, koja zbog namještenih konkursa za Vama podobne stranačke osobe su u nemogućnosti da u skladu sa Zakonom dobiju posao, te napuštaju Podrinje i svoju domovinu za koju su naši očevi dali živote?

Na kraju Vam želimo poručiti da smo bili u Srebrenici i u budućnosti ćemo još više dolaziti da vratimo dostojanstvo žrtvama genocida, ono koje ste Vi pogazili i uništili, stoji u saopćenju NiP RO Sjeveroistok RS.