Srijeda, 23.10.2024.

Kako pravilno zadržati okus ljeta tokom cijele godine

Petak, 28.08.2020. | Lifestyle

Već smo čuli kako su zamrznute namirnice zapravo zdrave, no kako bi zadržale sve kvalitete potrebno je zamrzavanje provesti na pravi način.

Ako se voće ubere ili kupi zrelo i potom obradi i zamrzne u roku od 48 sati od branja ona neće izgubiti nutritivne vrijednosti te ga možete jesti i tokom jesenskih i zimskih mjeseci. Želite li svoje svježe plodove zadržati za hladnije dane poštujte sljedeća pravila i uživajte u zdravom voću.

1. Operite i očistite voće u hladnoj ili mlakoj vodi kao da ćete ga odmah jesti. Oguliti bi se trebale jabuke, kruške, dinja i breskve, a šljive po želji.

2. Iz voća izvadite košpice, iščupajte peteljke te ih narežite na manje komade. Manje plodove poput šumskog voća i grožđa ostavite cijele.

3. Na tacnu ili plitku posudu posložite voće i to samo u jednom sloju, da se ne preklapa ili gnječi. Stavite ga tako u zamrzivač i ostavite da tako odstoji nekoliko sati. Nakon što se voće stvrdnulo stavite ga u plastične vrećice za domaćinstvo. Sami odredite količinu, a naša preporuka je doza za manji obrok, tako da ga možete odmrznuti po potrebi.

4. Pokušajte čim više istisnuti zrak iz vrećice prije nego što je zatvorite i stavite u zamrzivač, ali pripazite kako meko voće poput jagoda, malina i kupina ne zgnječite.

Iako je zamrznuto voće zdravo nemojte misliti koko je njegov kvalitet stajanjem u zamrzivaći vječno sačuvana. Naprotiv, baš kao i meso, i zaleđeno voće ima rok trajanja koji ovisi o samom plodu.

ŠTA JOŠ MOŽEMO ZAMRZNUTI?

Dinja: Ogulite dinju i narežite na kockice, posipajte šećerom te tako zaledite. Nakon odmrzavanja dodajte malo limunovog soka i ruma.

Breskva i nektarina: Malo tvrđe plodove ogulite i narežite na kriške, kratko blanširajte (oko 20 sekundi), posipajte šećerom i zamrznite. Mekane zaledite bez šećera.

Voćna salata: Šumsko voće dobro operite te posipajte šećerom ili zalijte sirupom te zaledite. Kada ga odledite icijedite po voću limunovog soka