Četvrtak, 24.10.2024.

Koliki je značaj podrške vladajuće stranke Njemačke kandidaturi Denisa Bećirovića?

Petak, 03.06.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

SPD, vladajuća politička stranke u Njemačkoj, podržala je kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ova podrška ima višestruko značenje ukoliko se uzme u obzir da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine.

Delegacija Socijaldemokratske partije (SDP) BiH sastala se prije nekoliko dana u Bundestagu ssa njemačkim parlamentarcima iz sestrinskog SPD-a. Domaćin sastanka bio je zastupnik Josip Juratović, izvjestitelj radne grupe SPD-a za jugoistočnu Evropu.

Na sastanku je njemački SPD otvoreno dao podršku Denisu Bećiroviću u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ovaj postupak vladajuće političke stranke u Njemačkoj – državi koja se pokazala kao istinski prijatelj Bosne i Hercegovini – možda na najbolji način govori o tome ko su političke stranke koje njeguju demokratske i evropske vrijednosti u našoj zemlji.

Podrška vladajuće stranke iz zvaničnog Berlina može se tumačiti i na način da je ova zapadna sila itekako svjesna destruktivnog puta kojim BiH vode Dragan Čović i Milorad Dodik.

Njemačka vjerovatno najbolje osjeti kakvu zapravo omču oko vrata našoj državi pravi ovaj dvojac jer oni znaju koliko je državljana Bosne i Hercegovine pobjeglo u ovu zemlju samo u protekle četiri godine zbog ekonomskog, društvenog i političkog ambijenta koji su u Bosni i Hercegovini kreirali ponajviše Dodik i Čović. A u tom urušavanju tek nešto malo kaska i lider SDA Bakir Izetbegović.

Sjetimo se, stidljivo naravno, da upravo od ovih struktura – lično i putem paraobavještajnog sistema – u ovoj godini uslijedili su pokušaji diskreditacije ambasadorice Njemačke u BiH i visokog predstavnika u BiH, a koji je također porijeklom iz Njemačke. Vidno nezadovoljni vanjskopolitičkim aktivnostima Berlina direktno su napadali njemačke diplomate, ali i optuživali vladu Njemačke da je, ni manje, a ni više, “ruski igrač” koji po nalogu Vladimira Putina instalira Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika.

Stoga, ovaj potez vladajućeg SPD-a nije iznenađujući ni ukoliko uzmemo u obzir da nijedna vladajuća stranka sklona njegovaju pravičnosti i demokratije nikada neće podržati pojedince koji baštine kriminal i korupciju kao osnovne postulate upravljanja državom.

(PRESS)