Srijeda, 23.10.2024.

O Hasanu Salihamidžiću

Ponedjeljak, 24.08.2020. | Na mreži

Nakon što je Bayern večeras savladavši PSG šesti put postao prvak Evrope u nogometu, brojni su komentari na njihovog sportskog direktora Hasana Salihamidžića, nekadašnjeg bh. reprezentativca.

Donosimo jedan od njih u cjelosti:

“Nakon što je osvojio s Bayernom titulu kao igrač, osvojio ju je i kao sportski direktor. Kao što je bio vrhunski igrač, pokazuje da je i u ovom poslu vrhunski. Uz u odnosu na druge velike klubove, relativno skromna ali pametna ulaganja, onako kako je to u Bayernu već običaj, uspio je sastaviti vrhunski tim od nekih donedavno nepoznatih ili iz drugih klubova odbačenih ugrača i protutnjati Evropom.

Salihamidžić je nesumnjivo jedan od najboljih i najuspješnijih Bosanaca u svijetu danas. No Hasan je u svijetu, a ne u Bosni. Pitanje je gdje bi bio da je u Bosni. Jer sjećam se nekoć, kad je rijetko navraćao u Bosnu da bi igrao za reprezentaciju, Hasan je od malog poštenog bosanskog čovIJeka i visprenih novinarskih “intelektualaca” svaki put morao trpiti salve uvreda, prozivki i nipodaštavanja – te je izdajnik, te neće namjerno da se trudi, čuva noge za Bayern… Naravno, niko se nije upitao kako je bilo vrhunskom igraču koji igra u vrhunskom klubu, igrati u okruženju gdje igrači plaćaju upravi da nastupe za reprezentaciju, gdje se reprezentativna okupljanja svojski iskoriste za roštilje i dernečenja po noćnim klubovima, gdje ti trener postavlja igru riječima “Bola, reci Balji da se ne zajebaji”, gdje si nakon što igraš s Effenbergom i Schollom, okružen Akrapovićem i Grujićem… Mali pošteni bosanski čovIJEci i kritičari su na kraju uspjeli s 29 godina otjerali Hasana iz reprezentacije i Bosne.

Na svu sreću, imao je Njemačku, zemlju gdje postoji sistem, red i rad i gdje se cijeni talent i znanje. Ostani tamo, nije da te zaslužujemo.”8

https://www.facebook.com/1188111162/posts/10223615414231926/?extid=H6mHOumF41t1ClnL&d=n