Srijeda, 23.10.2024.

Koja je razlika između breskve i nektarine

Nedjelja, 23.08.2020. | Lifestyle

Neki više vole breskve od nektarina jer su sočnije, no drugi se pak stresu od dlačica na kori breskve, pa radije biraju nektarinu… Sve su to lična mišljenja koja se zasnivaju na dojmu, a ne na čvrstim činjenicama.

Nektarina je vrsta breskve, osim što ima glađu kožu u poređenju sa breskvom, piše Goodhousekeeping.

U osnovi, mali regresivni gen dijeli nektarinu od toga da bude breskva.

Breskve su porijeklom iz Kine gdje su ih uzgajali za komercijalne svrhe, a u Sjevernu Ameriku stigle su početkom 19. stoljeća.

U Kaliforniji su od 1940. godine uzgajali nektarine da imaju više mesa i javljaju se varijeteti te je na taj način postala dostupnija širokoj javnosti.

Koža breskve prekrivena je zaštitnim slojem dlačica koju najčešće uklanjamo prilikom pripreme pekmeza ili pripreme pita budući da se prilikom kuhanja i pečenja može stvrdnuti. Koža nektarine je tanja, pa je ona bolji izbor za pripremu tarta ukoliko nemate vremena ni volje guliti je.

Osim toga, nema nikakve razlike.

Na vrhuncu sezone u julu i augustu, iako se mogu pronaći već i u kasno proljeće te ranu jesen, breskve i nektarine imaju sočno meso i sladak okus. I kod jedne i kod druge košpica može biti čvrsta i urasla u meso ili pak labava i lako se odstranjuje.

Obje vrste jednako su ukusne sirove ili pečene i kuhane.

Kod biranja voćke važno ih je pomirisati. Ukusnije voće ima intenzivniji miris.

Zrele breskve mekše su na dodir. Potražite one sa ružičastom i kremasto bijelom ili crvenom bojom, a izbjegavajte one koje su zelenkaste kod peteljke ili su na nekim mjestima natučene.