Četvrtak, 24.10.2024.

Milorad, siledžija

Petak, 04.02.2022. | Kolumne | Najnovije

Američke sankcije i snažni pritisak na Milorada Dodika dali su rezultat. Donekle. Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku da se predstavnici ovog entiteta vrate u državne institucije.

I zaista, zastupnici SNDS-a jučer su prisustvovali sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Donekle. Do trenutka glasanja sjednici nisu prisustvovali zastupnici SNSD-a, ali su ušli kada je počelo glasanje kako bi digli ruku za tačke koje se tiču finansijskih sredstava za Republiku Srpsku.

Ostali prijedlozi zakona i inicijative nisu dobili dovoljnu entitetsku podršku, iako je postojala opća većina, što znači da će uslijediti naknadno usaglašavanje.

Elem, u Parlament se došlo samo da se pokupi lova za RS, a sve ostalo se nastavilo blokirati. Drugim riječima, Dodikovi i njegovi parlamentarci prešli su u novu fazu, tj. s bojkota na izvrgavanje ruglu Bosne i Hercegovine i njenih institucija, naravno, uz nastavak blokada.

I ovaj posljednji igrokaz kada su u pitanju predstavnici iz RS šalje jasnu i nedvosmislenu poruku: Dodik je nepopravljiv. On jeste prešao crvenu liniju. Povratka više nema. Dodik može, kao što je jučer uradio, hiniti kooperativnost i (zlo)upotrebljavati institucije države onoliko koliko je njemu potrebno kako bi izvukao neku sitnu korist i otupio oštricu međunarodne zajednice prema sebi.

No, čim mu se pruži i najmanja prilika, Dodik će nastaviti sa starom politikom izazivanja konflikata, blokiranja, urušavanja, izvrgavanja ruglu Bosne i Hercegovine.

Dodik je politički siledžija. Posljedice njegove politike su haos i destrukcija. Sa siledžijama se ne pregovora, siledžijama se ne popušta, jezik nasilja se ne smije prihvatati kao legitiman, jer on znači propast za svako društvo. Nasilnici se oštro kažnjavaju i uklanjaju od društva. U konkretnom slučaju, mora se biti svjestan činjenice da BiH neće biti mirna dok god na njenoj političkoj sceni egzistira Milorad Dodik.

(Avaz/PRESS)