Srijeda, 23.10.2024.

Kako koristiti sjemenke lana za rast kose?

Utorak, 18.08.2020. | Lifestyle

Jedan od njih je genetika, drugi je način života, treći je ishrana, četvrti način njege kose i tome slično. 

Ponekad nam se čini da nam kosa presporo raste, dok opet imamo utisak da smo nedavno bili na skraćivanju krajeva. Ako ste nekad bili nezadovoljni svojom trenutnom frizurom i jedva čekali da vam kosa poraste, vjerovatno ste se zapitali da li postoje neki prirodni načini koji mogu da podstaknu rast kose. Da vas obradujemo, postoje i više su vam nego dostupni. Njihova magija se krije u sjemenkama lana.

Lan je odličan izvor vitamina E. Kao jedan od najvažnijih vitamina koji doprinose bržem rastu kose, vitamin E ima i antioksidantna svojstva koja sprječavaju oštećenje kose i dlake. Vitamin E je važan i za sprječavanje prijevremene pojave sijede kose.

Također, lan uravnotežuje nivo pH vrijednosti i proizvodnju ulja na tjemenu. Ova dva faktora direktno utiču na brzinu rasta kose i njeno opšte zdravlje. Sjemenke lana umiruju dlaku i pomažu pri smirivanju lojnih žlijezda, kako bi se proizvodila optimalna količina ulja.

Lanene sjemenke su bogat izvor Omega 3 masnih kiselina, koje su neophodne za zdrav rast kose. One njeguju folikule i čine kosu jačom i manje sklonom oštećenjima. Omega 3 masne kiseline su zaslužne za poboljšanje elsatičnosti kose.

MASKA ZA KOSU OD ULJA LANENIH SJEMENKI

Potrebno: 2 kašike ulja od lanenih sjemenki

Postupak: u posudi na šporetu malo zagrijati ulje, a potom ravnomjerno nanijeti na kosu. Pobrinuti se da dovoljna količina dospije i na skalp, a potom kružnim pokretima lagano masirati oko 15 minuta. Uzeti čist peškir prethodno zagrijan i obmotati oko kose. Sačekati oko pola sata, a potom isprati. Koristiti masku dva puta nedjeljno.

ZAŠTO OVO DJELUJE?

Toplina ulja i peškira omogućava lanenom ulju da prodre do korijena vaše kose, kao i da je ojača cijelom njenom dužinom. Ulje lana služi kao hrana vašoj dlaki koja joj je prijeko potrebna za brži rast kose.