Utorak, 22.10.2024.

Zašto Osmica ne pomogne i sebi i Izetbegoviću, a i Bošnjacima?

Nedjelja, 21.06.2020. | Kolumne | Najnovije

Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagića zvani Osmica do 24. juna 2020. godine trebao bi članovima Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e dostaviti na uvid fakultetsku diplomu.

Zahtjev direktoru OSA-e o dostavljanju diplome jedan je od četiri zaključka koja su usvojena na sjednici Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, a koje nije podržao član Komisije i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić (SDA).

PRESS objavljuje zaključke usvojene na sjednici Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e:

1. Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e traži od generalnog direktora OSA da u roku od sedam dana dostavi diplomu na osnovu koje je imenovan na dužnost direktora.

2. Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e traži od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da nam dostavi imena kandidata za pozicije generalnog direktora, njegovog zamjenika i glavnog inspektora OSA-e kako bi zajednička komisija u skladu sa članom 19. stav 4 tačka b Zakona o OSA i članom 3. stav 1 tačka 2 Poslovnika o radu Zajedničke komisije obavili raspravu o imenovanju generalnog direktora, njegovog zamjenika i glavnog inspektora imajući u vidu činjenicu da su mandati rukovodstva OSA istekli 19.11.2019. godine. 

3. Zajednička komisija traži od Izvršnog obavještajnog odbora da nam dostavi mišljenje o tome da li trenutni generalni direktor OSA ispunjava uslove da obavlja dužnost imajući u vidu činjenicu da nas je Tužilaštvo BiH svojim dopisom izvjestilo o saznanju da mu je poništena fakultetska diploma što je objavljeno u Službenom glasniku RS. 

4. Zajednička komisija traži od Tužilaštva BiH da ispita navode o tome da li je generalni direktor OSA prekršio odredbe Zakona o OSA člana 31. (U izvršavanju svojih dužnosti generalni direktor i zamjenik osiguravaju da informacije koje prikupi i proizvede Agencija budu… nezavisne od političkih uticaja), člana 45. (Zaposleni ne mogu biti članovi političkih stranaka, primati instrukcije od političkih stranaka…), člana 62. (Agencija mora biti depolitizirana i ne učestvuje u protežiranju, zaštiti ili podrivanju interesa bilo koje političke stranke ili zakonite političke organizacije ili bilo kojeg konstitutivnog naroda), člana 83. (Zabranjeno je prikupljanje informacija o osobama samo na osnovu njihovog nacionalnog ili rasnog porijekla, vjerskih ubjeđenja, seksualnog ponašanja ili političkih uvjerenja…) kojima se zabranjuje rad u interesu političkih stranaka.

Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e nakon usvajanja zaključaka obratili su se medijima i izrazili sumnju da će Osmica ispoštovati zahtjev parlamentarne komisije i dostaviti fakultetsku diplome. Između redova mogla se vidjeti da aludiraju na to da je nemoguće dostaviti validnu diplomu jer validna diploma izdata na ime “Osman Mehmedagić” ne postoji.

Realnost bosanske politike

Ime direktora OSA-e se još od septembra 2019. godine, kada je Inspektorat Republike Srpske počeo nadzor i poništavanje diplome, provlači po domaćim i regionalnim medijima. Fakultetska, a odnedavno i srednjoškolska diploma, predmet su korespondencija između nadležnih institucija poput Tužilaštva BiH, Vijeća ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva za znanstveno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Zadnjih nekoliko mjeseci sigurno nije ugodno suočavati se s problemima s kojim se suočava direktor OSA-e. Ipak, treba imati na umu kako smo svi, pa tako i Osmica, kreatori vlastite sudbine i da je Mehmedagić sam odabrao pravac kojim će ići priča o njegovoj diplomi. Vrijeme će pokazati koliko je taj put, koji je za sad popločen brojnim dilemama i pitanjima, dobar.

Jedno od razumnih pitanja je zbog čega Osmica, ukoliko već ima fakultetsku diplomu, ne zaustavi trakavicu koja je blokirala sva imenovanja u Vijeću ministara BiH. Jer sigurno nije lahko biti u ulozi pojedinca, Bošnjaka i patriote, zbog kojeg su blokirani svi procesi u državnim institucijama. Onim istim institucijama čije blokade najmanje odgovaraju Bošnjacima i patriotama.

Ukoliko već posjeduje visoku stručnu spremu zbog čega javno ne pokaže fakultetsku diplomu i na taj način prestane izlagati tako važnu agenciju ponižavajućim napadima. Osmica, ili nije svjestan ili zbog ličnih interesa, zanemaruju tužnu istinu da zbog njegove diplome smije nam se i regije, a smiju nam se i neprijatelji. Zanemaruje i to da svojim apatičnim ponašanjem najviše štete nanosi bošnjačkom narodu i predsjedniku SDA umjesto da se suoči sa stvarnim stanjem i na taj način pomogne i sebi i Bošnjacima (narodu kojem pripada mjesto direktora OSA-e), a i Bakiru Izetbegoviću.

DF se ograđuje od Osmice: Insistiramo da se kazne oni koji su pribavili nezakonitu diplomu

Vrijedni uposlenici OSA-e, koji kvalitetno rade na stvaranju što sigurnijeg ambijenta u BiH, zasigurno se pitaju zašto redovne aktivnosti agencije koja ima preko 700 uposlenih direktor Mehmedagić prikazuje kao ogromne vlastite uspjehe. Ti isti vrijedni uposlenici, bio Osmica direktor ili ne, pomagali bi pri lociranju i hapšenju Mirsada Kandića i prevenirali prodor službi drugih zemalja u BiH jer je to njihova zakonska obaveza.

OSA je uz podršku partnerskih zemalja, prije svega SAD-a, svoje zakonske obaveze ispunjavala i za vrijeme mandata Almira Džuve, a nastavit će sigurno i nakon ere Osmice.

Autor: A. Hamzić (PRESS Media)