Četvrtak, 24.10.2024.

Putujući radikalnom Jasminu Mulahusiću, Izetbegović koristio usluge VIP salona / Ministarstvo Bisere Turković traži da im se refundira trošak koji je napravio Bakir Izetbegović

Srijeda, 05.01.2022. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Bakir Izetbegović sa svojom svitom krenuo je prije nešto više od mjesec dana u izbornu kampanju po dijaspori, nadajući se da se loš glas, ipak ,ne čuje tako daleko, te da će izvan granica BiH naići na malo podrške. Sa sobom je Izetbegović poveo tri člana ličnog osiguranja, dva vozača, osobu za protokol i savjetnika Nedima Pobrića, donedavnog urednika SDA-ovog glasila Faktor.

Organizator sijela na koja je išao Izetbegović bio je Pobrićev kolega, urednik stranačkog sedmičnjaka STAV, Filip Mursel Begović, a o čemu su nas, greškom ili ne, obavijestili glavni akteri sijela lično.

ČLANOVI DELEGACIJE

PLAN POSJETE

Na ovoj stranačkoj turneji Izetbegoviću su se pridružili i drugi besposleni SDA funkcioneri kao što su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, pojedini SDA načelnici itd.

Murselov Centar za dijasporu „Mreža“ zvanično je tada najavio da Bakir Izetbegović kao „predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH“ ide na turneju po Evropskoj uniji i da počinje 18. novembra iz Rotterdama, a nakon toga slijede veliki skupovi u Stuttgartu, Mainzu, Wiltzu (Luxemburg), Bruxellesu, Saabruckenu, Gaggenau, Ingolstadtu, Dusseldorfu, Hamburgu, Berlinu i Hanoveru.

Problem je u tome što Izetbegović nije bio „predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH“ već je to Dragan Čović (HDZ). Izetbegović je u datom momentu imao status „drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH“, a Nikola Špirić status „prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH“. Dakle i prije nego su imali priliku da se obarate ljudima, slagali su ih.

U sklopu ove posjete Izetbegović se sastao na ručku u Luksemburgu, zajedno sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, sa radikalnim SDA botom kojeg je Tužilaštvo BiH hapsilo zbog izazivanje rasne i vjerske netrepeljivosti Jasminom Mulahusićem, a sve su to ovjekovječili intimnim fotografijama koje je ovaj radiklac, povezivan i sa terorizmom, objavio na svom Facebook profilu.

Bh javnost sa gnušanjem je primilo informaciju da se na uranjenoj izbornoj kampanji SDA funkcioneri sastaju sa osobom koja je u svojim objavama najstrašnije satanizirala brojne javne ličnosti, novinare, političare, ali i sve one koji nisu dijelili njegove i nakaradne stavove Stranke demokratske akcije.

Posebno je sviju zanimalo ko i pod kojim izgovorom finansira ovo stranačko putovanje, predstavljeno kao putovanje povodom obilježavanja Dana državnosti. Čekalo se da se vidi da li će Izetbegović stranačko putovanje sa svitom SDA naplatiti iz budžeta institucija BiH i da li je upravo zbog toga, pokušaj animiranja dijaspore da glasa za SDA, predstavio službenim putovanjem člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ukoliko jeste, onda pored novčanog troška, imamo problem i s činjenicom da je drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH državnička, a ne stranačka funkcija zbog čega je još gnusnije ukoliko je izabrao da na turneju povede samo kadrove SDA.

U međuvremenu Ministarstvo vanjskih poslova BiH zbog interesovanja javnosti odlučilo je da sa svoje grbače želi otresti Bakira Izetbegovića. Tako su za prohtjeve koje je imao i koje je finansirala Ambasada BiH u Beču odlučili zatražiti refundaciju od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što dijelom daje i odgovor na pitanje ko je i kako finansirao ovu lakrdiju od putovanja. Naime Izetbegović je dok je putovao do Jasmina Mulahusića, izrazio želju da koristi usluge VIP salona, vjerovatno kako bi se u miru pripremio na visokointelektualni razgovor sa njim.

Podsjetimo da ovo nije prvi put da duboko kompromitovana ministrica Turković u tandemu sa Izetbegovićem obmanjuje javnost na ovakav način. Upravo je ona bila na sastanku s Izetbegovićem u Zagrebu kada je Izetbegović tvrdio da je otišao u Hrvatsku na sastanak s premijerom Hrvatske i predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem kao predsjednik SDA, da bi se na kraju ispostavilo da je Izetbegović lagao jer je Parlamentarna skupština BiH potvrdila da su troškovi putovanja plaćeni iz budžeta institucija BiH, a ne s računa SDA tj. da su Izetbegović i Čović boravili u Zagrebu kao članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Napomenimo i to da je samo nekoliko dana nakon što je, koristeći VIP usluge, Izetbegović otputovao radikalnom Mulahusiću, Policija Luksemburga upala u kuću ovog sumnjivog tipa, te tom prilikom izuzela sve laptope, telefone, kompjutere itd. nakon čega je i saslušan, a potom su mu ugašeni i svi nalozi na društvenoj mreži Facebook na kojoj je iznosio najstrašnije neistine, a što je, sumnja se finansirano baš od strane SDA.

(PRESS)