Četvrtak, 24.10.2024.

Bakire, žargonski rečeno, onako kako ti voliš: Rezultat se piše, igra se briše!

Petak, 19.11.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Nobembar je 2021. godine. Po prirodi tmurno doba godine, a po onome što se dešava u Bosni i Hercegovine, dramatično. 

Milorad Dodik se nameračio da rasturi državne institucije i teško uspostavljeni pravni poredak, dovodeći u pitanje i prostu egzistenciju naše države.

Na svojoj autostradi pakla, potpuno ignoriše sve međunarodne instance, dovodi u pitanje ulogu Visokog predstavnika, tumača međunarodnog mirovnog sporazuma. Direktno krši i podriva mirovni sporazum iz Dejtona.

U posljednjih dvadesdetak dana susreo se sa nekoliko predsjednika država, ugostio je Orbana, obišao Erdoana i Janeza Janšu.

A, šta za to vrijeme radi bošnjački pandam Milorada Dodika. 

Bakir Izetbegović će, vjerovali ili ne, ide u Koblenc. 

Obići će naše džemate u dijaspori i povest će nekoliko SDA načelnika, par funkcionera SDA i par predstavnika Islamske zajednice. On očito nema povjerenja u gradonačelnike i načelnike iz drugih političkih stranaka. 

Izuzetak je napravio ministar izbjeglih i raseljenih Edin Ramić, koji se obreo u Švicarskoj i sa sobom poveo SDP potpredsjednika Vojina Mijatovića, kojeg  je članstvo bošnjačkih društava i džemata u Bernu, Bazelu i Cirihu gledalo malo čudno i sa podozrenjem. 

Bisera Turković nerado ide u Koblenc. Ona bi da obiđe djecu u Beču i Kataru, pa žali što nema naših džemata u Dohi, dok joj Ambasada u Vašingotnu zjapi prazna.

Elem, u vrijeme najveće poslijeratne krize, za Bakira and Co.,  je idealno vrijeme za jeftine političke poene i predizbornu kampanju za izbore za koje nema obezbjeđen ni budžet, a izgleda, ni političku volju. 

Kako god da se ova kriza završi, a teško će završiti nečim dobrim po Bosnu i Hercegovinu i njene građane, ostat će nam, da se sa nostalgijom prisjetimo vremena kada su lideri ovom narodu bili Sulejman Tihić, pa i Zlatko Lagumdžija. 

Ovih dana stariji i ozbiljniji članovi SDA (ništa Tokić, ništa Zahiragić, ništa Dević) došli su do zaključka da sve institucije koje su izgrađene u vrijeme Sulejmana Tihića, mogle bi biti razgrađene u vrijeme Bakira Izetbegovića. 

Bakir Izetbegović voli govoriti u žargonu, pa evo da mu se kaže njegovim stilom.

Rezultat se piše, igra se briše. 

A rezultat njegovog rada i rada njegovih odanih ministara i funkcionera Turković, Ramića, Dedića, Cikotića, Novalića, Mehmedagića, više je nego katastrofalan. 

Što oni više obilaze dijasporu, to sve manje glasova iz dijaspore stiže. Tome su dokaz i zvanične statistike, kako općih, tako i općinskih izbora. 

Ako ne vjeruju nama, onda neka prebroje mandate koje je dodjelila Centralna izborna komisija. 

(PRESS)