Srijeda, 23.10.2024.

Dani Mediterana 2020. Neum: Raskoš i bogatstvo plodova Hercegovine

Utorak, 11.08.2020. | BiH | Lifestyle | Najnovije | Vijesti

Pripremio: Hazim Okanović

U organizaciji Općine Neum, suorganizatora Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, te partnere manifestacije Interreg i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru 7. augusta službeno su otvoreni 3. „Dani Mediterana Neum“.

U centralnoj Ulici dr. Franje Tuđmana u Neumu, postavljeni su štandovi na kojima su se mogli pronaći specifični mediteranski poljoprivredni proizvodi, a sve u cilju boljeg prezentiranja poljoprivrednih proizvođača i prerađivača s prostora regije, te stvaranje ambijenta za razvoj agroturizma, odnosno spajanje lokalnih proizvođača s domaćim i stranim turistima. Ovo je bila idealna prilika da se vidi sva raskoš i bogatstvo Hercegovine, te da se nabave neki od kvalitetnih prerađevina i proizvoda odnosno plodova.

„Izlažemo prirodni antibiotik za kožu koji djeluje na serijaze i teža oboljenja te brzo zarastanje rana. Balzam koji izlažemo djeluje terapijski. Pored toga imamo u ponudi serum od smilja koji čisti akne ili lišajeve na koži“, kazao nam je na štandu Branko Milošević koji je došao iz Banjaluke

„Imamo u ponudi sokove, džemove, ajvare, sušeno voće i povrće te mnogi drugi proizvodi“, kazao nam je Damir Radić iz poljoprivrednog dobra „Eko Life“ Stolac.

Pored lokalnih proizvođača, priliku za prezentaciju svojih proizvoda imali su i izlagači iz drugih gradova FBiH i RS, te Republike Hrvatske i Crne Gore. Posjetiocima je pružena mogućnost da na jednom mjestu vide, kušaju i uživaju u plodovima koji ovu regiju čine posebnom, kao što su suhomesnati proizvodi, različite vrste sireva, grožđe, smokve, maslinova ulja, med, likeri, proizvodi i prerađevine od ljekovitog i aromatičnog bilja i sl.