Srijeda, 23.10.2024.

Poljoprivredni poligon „Mojmilo“: Plastenička prozivodnja proširena za 600 kvadratnih metara

Ponedjeljak, 10.08.2020. | Biznis

Na području općine Novi Grad, poljoprivredno-edukativni poligon „Mojmilo“, kojim upravlja JP „Lokom“, proširio je ove godine plasteničku proizvodnju.

Plastenička proizvodnja proširena je za dodatnih 600 kvadratnih metara, te se sada odvija na 1300 metara kvadratnih pod zaštićenim prostorom.

U plastenicima se uzgajaju krastavice, paradajz, paprike i patlidžan, s tim da se uzgaja do 6 različitih sorti paradajza i paprike. Sva proizvodnja je bazirana na organskim principima, bez hemijskog prskanja i mineralnih gnojiva.

Trenutno stanje u plastenicima je izvrsno, plodovi su u fazi sazrijevanja, a kupci dolaze na poligon i na licu mjesta ubiru i kupuju organske proizvode.

Gospođe Bejta i Dinka redovno kupuju domaće voće i povrće na Mojmilu. Kažu da iz korpe u kojoj odaberu proizvode nikada nisu imale nešto za odbaciti, a uz kupovinu spoje ugodno s korisnim i prošetaju kroz Mark šume mojmilo.

Zdrava ishrana je život, kaže Bejta, a Dinka dodaje da je ovdje skoro svaki dan. Danas u njihovoj korpi osim paprike su paradajz volovsko srce i drugi proizvodi.

Kupci su vrlo brzo nakon pokretanja ovog projekta prepoznali razliku između organski proizvedene hrane, i onih proizvoda koji se mogu kupiti na pijacama i policama supermarketa, i upravo veliki interes građana za kupovinom i konzumiranjem domaćih proizvoda, rezultirao je proširenjem proizvodnih kapaciteta novim plastenicima i površinama na otvorenom, ali i dodatnim planovima za budućnost.

Organska proizvodnja je sve češće prepoznata kao proizvodni sistem koji može zadovoljiti potrebe šire društvene zajednice, uz to je to jedan od načina kojim se stanovništvu omogućava da na dohvat ruke imaju zdrave, domaće proizvode koje mogu odabrati, ubrati i kupiti na poljoprivrednom poligonu Mojmilo i eko štandu na Dobrinji.

https://www.facebook.com/196618160350982/posts/3637796212899809/