Utorak, 22.10.2024.

DF se ograđuje od Osmice: Insistiramo da se kazne oni koji su pribavili nezakonitu diplomu

Četvrtak, 18.06.2020. | BiH | Najnovije | Vijesti

Demokratska fronta (DF) na jučerašnjoj sjednici Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH pokazala je kako neće biti nijemi posmatrač i podrška Stranci demokratske akcije (SDA) u kršenju zakona i izrugivanju vladavini prava.

Član Komisije za nadzor nad radom OSA-e Zlatan Begić građanima je prenio stav DF-a o spornosti diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića poznatijeg kao Osmica.

Zlatan Begić

“Demokratska fronta i ja dok sam u ovom Parlamentu i dok sam živ, insistirat ću da se najoštrije sankcionišu oni koji su eventualno prekršili zakon, pogotovo oni koji su eventualno zloupotrijebili ovlasti ili pogotovo pribavili nezakonito diplomu jer odatle sve kreće”, istaknuo je Begić.

Ovaj stav iznenadio je pojedince okupljene oko Asima Sarajlića jer su bili uvjereni da će DF slijepo slijediti instrukciju SDA o tome da se Osmica, bez validne fakultetske diplome, ponovo izabere za direktora OSA-e.

Za ostatak javnosti, preciznije za sve građane koji nisu dio interesne grupe okupljene oko Sarajlića i Osmice, stav DF-a je očekivan. Zlatan Begić je profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Tuzli i od univerzitetskog profesora nije se moglo očekivati da podrži izbor osobe sa srednjom stručnom spremom za direktora OSA-e.

Sifet Podžić

Stav DF-a u Vijeću ministara BiH očito će slijediti i ministar odbrane Sifet Podžić koji je na Univerzitetu u Sarajevu stekao akademsko zvanja doktora nauka i koji zasigurno neće biti marioneta u rukama SDA.

Munib Jusufović

Podršku Osmici jučer nije dao ni SBB. Član Komisije za nadzor nad radom OSA-e Munib Jusufović (SBB) glasao je za zaključke kojim se od Osmice traži da u roku od sedam dana dostavi fakultetsku diplomu i da se ispita da li je radio po nalogu političkih stranaka što Zakon o OSA-i zabranjuje.

(PRESS Media)