Četvrtak, 24.10.2024.

LIČNI INTERES IZNAD ZAKONA / Izvršni direktor Sarajevo-šuma Halil Sulejmanović za PRESS otkriva brojne imovinske malverzacije prethodnih upravljačkih struktura preduzeća

Srijeda, 29.09.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Halil Sulejmanović izvršni direktor za opće poslove Sarajevo-šuma govorio je za PRESS o brojnim imovinskim malverzacijama prethodnih upravljačkih struktura ovog preduzeća.

– Desetine hektara državne imovine preknjiženo je procesom harmonizacije ali i prodajom zemljišta i druge imovine u periodu 2017. i 2018. godine kroz upitne pravne procedure i nezakonite uknjižbe, a sve je proveo advokat koji je uporedo obnašao poziciju predsjednika Nadzornog odbora, počinje Sulejmanović.

– Predsjednik Nadzornog Odbora KJP Sarajevo šuma u 2017. i 2018. godini Nihad Suljević je uporedo u svojstvu advokata zastupao interese preduzeća po generalnoj punomoći datoj od strane direktora Preduzeća. Tadašnji direktor Preduzeća Nermin Demirović protivno pozitivnim Zakonskim propisima i drugoj legislativi potpisao je generalnu punomoć “advokatu i predsjedniku” Suljeviću i ovlastio istog da poduzima radnje u imovinsko-pravnim postupcima u ime i za račun preduzeća sa naglaskom na proces harmonizacije u Općini Ilijaš.

Odluka o imenovanju Nadzornog odbora
Punomoć

Generalna punomoć je sama po sebi u suštini manjkava iz razloga što se Preduzeće postavilo kao “najvjerovatniji vlasnik” zemljišta koje u osnovi pripada Kantonu Sarajevo, a nikako preduzeću. Advokat kao upisnik advokatske komore morao je biti upoznat sa istim i izbjeći upis Preduzeća u B vlasnički list.

Suljević je u vrijeme svog mandata u NO kao punomoćnik zastupao preduzeće u harmonizaciji u katastarskim općinama Nišići, Ljubina, Kadarići i Eleševići sa ovlaštenjem, te još u Ilijaš grad, Podgora I, Podgora II i Odžak. Kroz ove procese imovina od nekoliko desetina hektara na području ove općine preknjižena je dijelom na Općinu Ilijaš, dijelom na druga fizička i pravna lica ali i samo Preduzeće što je također nezakonita uknjižba čime se kanton odnosno država razvlastila a okoristili su se neposredni raspolagatelji ili korisnici.

Službena zabilješka

Navedene radnje prijavljene su u vidu krivične prijave još u aktuelno vrijeme 2018. godine od strane jednog od članova tadašnjeg Nadzornog odbora. Neimenovani je ostavio pisani trag o svemu navedenom u Preduzeću ali i navedeno prijavio nadležnim organima o čemu je formiran krivični predmet.

Zahtjev za dostavljanje podataka

Sve aktivnosti koje sam determinirao zadokumentovao sam ako sam iste uspio pronaći u arhivi Preduzeća jer je veći dio “ispario” iz preduzeća, a kako je to okarakterizirao direktor Demirović, te što su zadokumentovale i službe preduzeća. Nažalost, dokumentacija o provedenoj harmonizaciji, upravljanju i raspolaganju zemljištem Države BIH u konačnici neće biti dostupna do okončanja istrage i cjelokupnog krivičnog procesa.

U navedenom periodu prodata je i imovina preduzeća u Zaostrogu u kojoj je preduzeće učinilo nezakonit prestup propuštanjem da poduzmu radnje koje su propisane i kao takve obavezujuće u skladu sa članom 15. Zakona o pravobranilaštvu KS. Indikativni su propusti u postupanju Preduzeća čime je načinjena veća finansijska šteta kao rezultat propuštanja da se oprihoduje od prodaje imovine Preduzeća. Preduzeće je u konačnici od prodaje zemljišta oprihodovalo ukupno cca. 80 hiljada KM i to indikativno zbog indolentnosti odgovornih.

Pored navedenog, preduzeću su prijavljene obezhrabrujuće i zabrinjavajuće aktivnosti imenovanog gosp. Suljevića koje govore o postupcima u kojima je isti “otimao” ili “izuzimao” predmete od ličnog interesovanja i to predmetima koji se ne odnose na imovinsko-pravne odnose već na nenaplaćena potraživanja ili dugovanja kupaca.

Sve navedeno je zadokumentovano i upućeno svim nadležnim izvršnim i zakonodavnim organima ali i urgencija za postupanje istražnim i tužilačkim organima kod kojih je krivični predmet već formiran a za čije otpetljavanje građani i politika čekaju godinama. Ukoliko ovaj predmet ostane nerazriješen i prođe nekažnjeno mislim da otvaramo pandorinu kutiju budućih sumnjivih aktivnosti koje će se onda neizbježno dešavati, ispričao je za PRESS Halil Sulejmanović izvršni direktor za opće poslove u KJP Sarajevo-šume.

(PRESS)