Četvrtak, 24.10.2024.

Propale „litije za Osmicu“: Mehmedagićev prijem u restoranu Una izignorisali predstavnici zapadnih zemalja, došli ga podržati kadrovi SDA i DF-a

Petak, 24.09.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica u jeku afere „Snimak“ sinoć je organizirao prijem za partnerske institucije i agencije kako iz BiH isto tako i iz svijeta. Duboko kompromitirani Osmica ovo je učinio u nadi da će se njegovom pozivu odazvati predstavnici ambasada iz zapadnih zemalja te da će tako poslati poruku kako iza njega stoje Evropa i Sjedinjene Američke Države. Umjesto poruke „Osmice uz tebe smo. Naš si čovjek“, predstavnici svjetskih institucija i agencija svojim ignorisanjem Mehmedagićevog poziva poslali su jasnu poruku: „Osmice, odlazi. Nisi prihvatljiv za civilizirani svijet“.

OSA BiH danas je medijima dostavila manipulativno saopćenje za javnost u kojem je pokušala predstaviti da je na prijemu Osmana Mehmedagića prisustvovalo više od 150 zvanica, a što nikako ne odgovara istini.

„Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine već duži niz godina organizira prijem za partnerske institucije i agencije iz BiH i svijeta s kojima blisko sarađuje. Ovaj prijem je među našim partnerima prepoznat kao izvrsna prilika za međusobno upoznavanje i uzajamno povezivanje predstavnika različitih agencija iz naše države i svijeta. Svake godine više od 150 partnerskih agencija i institucija se odazove na prijem. Ovaj prijem pridonosi porastu ugleda naše Agencije u Evropi i u svijetu, kao i prepoznavanju Agencije kao pouzdanog partnera. Prijemu prisustvuju i predstavnici institucija Bosne i Hercegovine s kojima svakodnevno sarađujemo što, također, pridonosi međusobnom upoznavanju i unapređenju saradnje“, glasilo je šturo saopćenje OSA BiH.

Počnimo redom. Svakom građaninu BiH, ali i predstavnicima međunarodne zajednice i više je nego jasno da prijem u režiji kompromitiranog direktora OSA BiH nije nikakva „izvrsna prilika za međusobno upoznavanje i uzajamno povezivanje predstavnika različitih agencija iz naše države i svijeta“. Sve institucije i agenciji sarađuju međusobno i nijednoj od njih ne treba prijem kod Osmana Mehmedagića za produbljivanje bilo kakve saradnje. Doduše, navikao je direktor OSA BiH da sve poslove završava u kafani tako da mu ne treba ni zamjeriti ukoliko je stvarno mislio da će naprimjer nakon pića u restoranu Una u Sarajevu, a u kojem je organizovan prijem i u kojem ja ranije nastupao u svojstvu zabavljača njegov tajni agent Kalimero, npr. FUP i SIPA uspostaviti saradnju i međusobno se upoznati.

ŽELIO DOLAZAK PREDSTAVNIKA SAD-a, EU, VELIKE BRITANIJE i NJEMAČKE PREDSTAVITI PODRŠKOM NJEGOVOM KRIMINALNOM RADU

Prava istina je da je Osmica prijem organizirao brzo nakon što su mediji objavili snimak njegovog razgovora s glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić. Na tom snimku Mehmedagić na sve načine pokušava utjecati na rad pravosuđa i odluke postupajućeg tužitelja u krivičnom predmetu koji se vodi protiv njega. Pored toga, Mehmedagić otvoreno priznaje da drži pod mjerama brojne novinare u BiH, ali i da ciljano ne radi predmete visoke korupcije.

Ovom kadru SDA trebala je pozornica na kojoj će se pojaviti predstavnici Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Velike Britanije i ostalih zapadnih zemalja, a sve kako bi prisustvo na prijemu predstavio podrškom vlada tih zemalja njegovom korumpiranom radu. Do toga nije došlo. Sala restorana Una ostala je poluprazna i ispunjena samo domaćim zvanicama, mahom kadrovima Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF). Odnosno, jedinih stranaka koje u ovom momentu stoje iza Osmana Mehmedagića i koje snose svu političku odgovornost za njegov rad.

OSA je medijima dostavila samo dvije fotografije s prijem na kojima se nazira realnost jučerašnjeg događaja u režiji Mehmedagića, a ona glasi: U restoranu je bilo više konobara nego zvanica. Iz dostavljenih fotografija može se vidjeti da se na prijemu pojavio ministar odbrane BiH Sifet Podžić (DF) kojeg javnost pamti po glasanju za izbor četničkog vojvode Nikole Poplašena u Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH.  Jedna od rijetkih časnih osoba koja se pojavila na prijemu kod Mehmedagića bio je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, a koji se već godinama uspješno bori s pokušajima Osmica da ga uvuče u nezakonit rad.

NEKE ZVANICE MOLILE DA SE NE OBJAVLJUJE KAKO PRISUSTVUJU PRIJEMU KOD OSMICE

Posebno zanimljiv dio saopćenja za javnost koji je poslala OSA je onaj u kojem kažu sljedeće: „Svake godine više od 150 partnerskih agencija i institucija se odazove na prijem“. Ovom rečenicom pokušala se izmanipulisati bh. javnost i stvoriti slika da se u malu salu restorana Una naguralo 150 zvanica, a što je laž. Ove godine pozivu Osmanu Mehmedagića odazvao se znatno mali broj predstavnika „partnerskih agencija i institucija“ jer niko ne želi da se agencije ili institucije kojom rukovode dovodi u vezu s Mehmedagićem.

Kako nezvanično saznajemo, većina je nedolazak na prijem pravdala ranije preuzetim obavezama, a bio je i dio domaćih predstavnika koji se pojavio na prijemu, ali je insistirao da se njihovo prisustvo ne publikuje u medijima. Logično iz razloga jer ne žele da se njihovo ime povezuje s imenom Osmana Mehmedagića.

Što se tiče predstavnika stranih ambasada, na Osmicin prijem ili da se izrazimo rječnikom SDA-ovih botova – na „litije za Osmicu“ – došli su samo predstavnici pojedinih zemalja. Iako s grčem na licu, Mehmedagić je sve vrijeme uspio zadržati osmjeh na licu, a svojim saradnicima poslije se požalio kako mu je bilo čudno što rijetko kome na ulazu kaže „Hello“ (to je vjerovatno jedna od rijetkih ili jedina riječ koju Osmica zna reći na engleskom jeziku) aludirajući na to da su na „litije“ uglavnom došli samo kadrovi SDA i DF-a.

Da zaključimo, umjesto poruke „Osmice uz tebe smo. Naš si čovjek“, predstavnici svjetskih institucija i agencija svojim ignorisanjem Mehmedagićevog poziva poslali su jasnu poruku: „Osmice, odlazi. Nisi prihvatljiv za civilizirani svijet“.

(PRESS)