Srijeda, 23.10.2024.

KUHAJTE S IVANOM: Domaća štrudla

Četvrtak, 06.08.2020. | Lifestyle

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju.

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas je na meniju domaća štrudla.

Potrebni sastojci:

– 2 jajeta

– 1 kocka germe

– 1 solja šećera (2dl)

– 100 grama istopljenog maslaca

– 2 i 1/2 dl mlijeka

– brašna po potrebi

– premaz po želji

– šećer u prahu (za posipanje)

Način pripreme:

Mlijeko ugrijemo, jaja umutimo, sastavimo sa šećerom i istopljenim puterom, a malo mlijeka pomiješamo sa germom i dodamo kašičicu šećera i malkice brašna. Kada nadođe germa, istresemo u brašno i prethodne sastojke. Tijesto umijesimo da bude glatko, može i sa mikserom.

Ostavimo da odmori od 30 – 60 min.

Smjesu podijelimo na dva ili više dijelova zavisno koliki je pleh, te razvaljamo tijesto, da bude debljine 0,5 cm. Premazujemo po želji. Premazano tijesto urolamo i prebacimo u pleh sa pek papirom. Ostavimo štrudle da nadođu jos 15-ak minuta, zatim ih premažemo jajetom i ubacimo u prethodno ugrijanu rernu na 250 stepeni. Kada štrudle dobiju finu boju, pečemo ih jos 15-20 min na istoj temperaturi od 250 stepeni. Kada se gotove štrudle malo ohlade, pospemo ih šećerom u prahu.

Prijatno i uživajte.

Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana