Četvrtak, 24.10.2024.

‘DA SAM JA NETKO’ / Kapidžić sanja (ministarsku) poziciju i muči javnost svojim cmizdrenjem

Utorak, 24.08.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Obaranje Vlade “Petak 13” teško je podnijela sarajevska SDA i predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović. Mjesecima traje njihovo jadikovanje u javnosti. Sa vremna na vrijeme ušute ih milionima teške afere, trgovina utjecajem, pozicijama, falsifikovane diplome, (ne)položeni ispiti, ljudi umrli pod sumnjivim okolnostima na KCUS-u, a potom opet nastave svoja jeftina spinovanja i izlizane metode komuniciranja.

Ipak, jedan od njih dosljedno komentariše sve i ne pravi nikakve pauze pri tome, a on je nesuđeni ministar koji tu poziciju nikada prežalio nije, Faruk Kapidžić dia.

Malo kome je ta pozicija godila koliko njemu, a to se osjeti u njegovom svakodnevnom cmizdrenju u javnom prostoru. Kapidžiću, poznatom po tome što je uvijek bio strogo asocijalan tip bez prijatelja, pozicija ministra donijela je u zrelim godinama nešto čega čari do tada nije bio spoznao. Donijela mu je ljude oko njega koji iniciraju komunikaciju i druženje, većina njih, istina, iz koristi, ali ipak…

Pozicija se Kapidžiću svidjela do te mjere da je poput tinejdžera počeo izlaziti među ljude. Pomisao da je “važan” ponijela ga je do te mjere da ih je počeo selektovati na one koji mu mogu prići, i na one, poput novinrara, koji ne zaslužuju njegovu pažnju i vrijeme i za koje je dovoljno da im izjavu da kroz prozor automobila.

Nije tada Dia znao da će ta bajka trajati kratko i da će te iste novinare moliti kroz koji mjesec da ga pozovu u studio i priupitaju ponešto i da će biti osuđen da đuska na ulici u društvu pjevača Fazle.

U međuvremenu SDA za koju se sada već i zvanično opredjelio doživjela je strmoglavi pad, napustili su je neki od najznačajnijih političara, ne samo te stranke, već i političke scene u BiH u globalu.

Kapidžić je to vidio kao priliku da ponovo bude ‘netko’. Sve što treba jeste da bude pametniji od zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo (što nije teško), da oblijeće oko bračnog para sa Poljina i bude poslušan.

Pozicija predsjednika Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH ga ne oduševljava, jer nije prepoznatljiv u narodu, nije zanimljiv medijima, stoga teži političkim funkcijama, sve na krilima Indexa i pjesme ‘Da sam ja netko’.

(PRESS)