Srijeda, 23.10.2024.

KUHAJTE S IVANOM: Crni rižoto s gamberima

Utorak, 04.08.2020. | Lifestyle

KUHAJTE SA IVANOM

Premda nam užurbani životni ritam i svakodnevica često ne dozvoljavaju vremenske slobode koje bismo željeli, mnogi uživaju gotovo terapijski u kuhanju.

Međutim, čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad dođu do tačke u kojoj se osjećaju kao da pripremaju nekoliko istih jela iznova i iznova. Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, Ivana će da vam ponudi najnovije recepte i ideje. Ako ste, pak, prvi put u kuhinji – ne brinite, i kuhajte s Ivanom.

Danas je na meniju – crni rižoto s gamberima

Crni rižoto je prava delicija. Ko ga jednom proba – zavoli ga na duge staze.

Potrebni sastojci:

–      1 glavica crnog luka

–      1 čehno bijelog luka

–      stabljika celera

–      šolja riže

–      malo bijelog vina

–      biber, vegeta, maslinovo ulje, koji svježi badem i pistacija

–      300g gambera (zaleđenih)

–      crnilo sipe

Način pripreme:

Rižu oprati i staviti da se kuha. Za to vrijeme isjeckati crni i bijeli luk, stabljiku celera i sve lagano dinstati na maslinovom ulju. Kada dinstano povrće omekša, dodajemo gambere i malo bijelog vina. Začinimo sa vegetom i biberom i dinstamo dok vino ne ispari, samim tim i gamberi su gotovi. Kuhanu rižu opet operemo i vraćamo u šerpu u koju smo nasuli malo maslinovog ulja, zatim rižu začinjavamo i dodajemo boju od sipe. Dobro miješamo dog ne primi svugdje jednaku boju. Na gotovu rižu stavljamo kašiku maslinovog ulja i pustimo da odmori cca 5 min, taman dok isjeckamo bademe i pistacije na listiće. Rižu serviramo u tanjir i preko nje stavljamo gambere i sve posipamo sa nasjeckanim bademima i pistacijama.

Rižoto jesti odmah dok je kremast jer kasnije postaje suh.

Vrijeme pripreme: 25 minuta.

Prijatno i uživajte.

Za više recepata zapratite profil na instagramu: @lacucinadiivana