Četvrtak, 24.10.2024.

“Vruća jesen” – floskula na kojoj se temelji politički život Bosne i Hercegovine / Ovogodišnja tema jeseni – odnos Dodik-Schmidt

Ponedjeljak, 23.08.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Politički život u Bosni i Hercegovini podrazumjeva mnogo poznatih i million puta ponovljenih rečenica, najčešće floskula, koje su, evo, ispunile živote cijele generacije ljudi. Jedna od njih se ponavlja svakog ljeta, a glasi – predstoji nam vruća jesen.

Naravno, već svi o tome govore, a zasigurno će govoriti i naredne godine jer će se u oktobru, dakle naredne jeseni, desiti parlamentarni izbori. I ti će izbori, prema ustaljenom obrascu koji se ponavlja evo već desetljećima, opet biti nazivani historijskim, najvažnijim od Dejtona do danas, krucijalnim, prekretnicom, i kako sve ne. Poznato, sve već viđeno, dosadno.

Ipak, ovogodišnje “vruće jeseni” biće zanimljivo vidjeti rasplet sage u odnosu Dodik i Schmidt, člana Predsjedništva BiH i šefa OHR. Hoće li Dodik posustati i vratiti se u sistem upravljanja državom BiH zajedno sa ostalim političkim faktorima iz entiteta RS, ili će još jedna u nizu srpskih buna protiv cijelog svijeta biti nastavljena, ko zna do kada i s kojim ishodom.

Prema pouzdanim informacijama, Njemačka ne namjerava dozvoliti poniženje svog bivšeg ministra od strane još jedne skupine balkanskih primitivnih bukadžija, te će odriješiti kesu i od Vučića kupiti Dodikov smiraj. Kontakti su već uspostavljeni. Nije Schmidt bez razloga bio na sastanku kod Merkel, nije ona džaba toliko svog dragocjenog vremena posvetila njemu i ovoj zemlji koja ima sveukupno stanovnika, barem na papiru tj. prema posljednjem popisu, kao i sam grad Berlin u kojem stoluje.

U narednim sedmicama ćemo vjerovatno vidjeti ekstremnije izjave i ponašanja lidera iz RS, kao i iz Srbije, na taj način će “tržiti pazar” i povećavati sebi cijenu, a onda će sve najednom utihnuti, neko rješenje će se naglo pojaviti i povrat u institucije sistema će se desiti. A Srbija će biti bogatija za milione eura, Vučić će biti “čovek mira” na Balkanu. Biće to u oktobru ili novembru.

U međuvremenu će politička javnost u ovoj zemlji će najvjerovatnije shvatiti da se zakoni neće provoditi and Dodikom, da mu niko ništa ne smije, da nema govora o tome da neki, poput njega, nisu nedodirljivi. Realnost je takva, da će se teško neko usuditi da ga uhapsi, privede na saslušanje, dovede u sudnicu. Daj Bože da se pokaže drugačije, da naše institucije za provođenje zakona pokažu hrabrost i odvažnost, pa nek bude šta će biti, a neće se desiti ništa strašno jer ni Srbi nisu više toliko raspoloženi da pate zbog njega i njegovih miliona, ali male su šanse da će se to desiti.

Ali ono što će se sigurno desiti je da će Bakir i ostali iz SDA će lagati narod, kako to čine već četvrt stoljeća, o tome kako upravo oni stoje iz stih tih geostrateških pomjeranja u korist BiH. Samo imaju problem što ova zemlja nije više onakva kakva je bila dok su oni upravljali državnom televizijom kao jedinim izvorom informacija ili jedinim dnevnim novinama koje su ispirale mozak prevashodno Bošnjaka dva desetljeća. Danas ovaj narod ima mnogo izvora informacija, mnogo TV kanala na rospolaganju, portale i društvene mreže, dnevne novine rijetko ko čita. Ukratko, “Hayat”, “STAV” i “Faktor” im neće puno pomoći ovaj put.

Jer istina je da niti Bakir niti iko iz oronule, okoštale, jadne i korumpirane SDA ima nešto sa svim ovim događanjima. Ako se nešto i desi, pozitivno, u toku predstojeće “vruće jeseni”, desiti će se jer su geopolitičke okolnosti promjenje i zbog toga što je ova zemlja ponovo percipirana kao veliki problem u nastajanju, prevashodno za Zapad.

Nakon pobjede Bidena, neko mora konsolidirati ovaj prostor, ili barem ozbiljno pokušati, prije nego se ne dao Bog, vrate neke nove devedesete. A o našim EU ili NATO integracijama, eventualno će se pričati tek nekad nakon toga.

O tom po tom, reklo bi se.

(PRESS)