Ponedjeljak, 28.10.2024.

Kćerka odbjeglog predsjednika Afganistana uživa u životu, evo gdje je i šta radi

Ponedjeljak, 23.08.2021. | Na mreži | Najnovije

Dok žene u Afganistanu strahuju od povratka talibanske vladavine, kćerka odbjeglog predsjednika Ashrafa Gganija (74), Marijam Ghani ima 42 godine živi u New Yorku kao slobodni umjetnik.

Marijam uživa u svom životu, oblači se kao svaka moderna žena 21. vijeka, živi u svom stanu u potkrovlju u Bruklinu, piše Nypost.com

Njen otac, predsjednik Afganistana, iskrao se u nedjelju iz predsjedničke palate sa svojim najužim krugom povjerenika i četiri vozila i helikopterom punim gotovine. Njegovo odredište nije odmah otkriveno, mada neki sugerišu da se nalazi u jednoj od susjednih država, poput Uzbekistana ili Tadžikistana.

Ghani tvrdi da je napustio zemlju kako bi spasio stanovništvo Afganistana: “Da sam ostao, nebrojeni moji zemljaci bi bili ubijeni, a Kabul bi se suočio sa uništenjem i pretvorio se u ruševine.”

Njegova kćerka, Marijam je na svom Instagram profilu u ponedeljak napisala kako je ljuta i kako tuguje i plaši se za porodicu, prijatelje i kolege u AFganistanu, te kako grozničavo radi da učini sve što je u njenoj moći.”

Marijam je rođena u Bruklinu, odrasla u predgrađu Merilenda, a svoju umJetničku i nastavničku karijeru gradi u New Yorku. Njeni radovi su se pojavljivali u nekim najpoznatijim muzejima svijeta.

Iako Marijam prijatelji opisuju kao “feministkinju i aktivistkinju”, ona nije u pomenutoj objavi spomenula muku sa kojom se suočava stanovništvo Afganistana. Međutim, ona je organizovala sakupljanje novca za stanovnike zemlje iz koje je njen otac pobjegao.