Četvrtak, 24.10.2024.

UVJERENJE O NEPOLOŽENIM ISPITIMA; NIJE BOSNA EMIRAT DA SE NASLJEĐUJE

Nedjelja, 15.08.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Većina uglednih članova SDA koji su odlučili da ostanu uz stranku je u očaju. Mnogi funkcioneri SDA su se ponadali,  nakon što su potvrđeni navodi o malverzacijama tokom zagrebačke akademske epopeje i potvrdom o nepoloženim ispitima, da će supruga Izetbegović, napokon reterirati i prestati donositi ili uticati na donošenje odluka, koje su prema Statutu SDA, u nadležnosti na  Kongresu izabranih organa SDA.

Međutim, svojim prisustvom na radnim posjetama terenu, koje vrši predsjednik SDA Izetbegović, kakva je bila i ona  Kaknju, supruga predsjednika SDA, pokazuje da ne odustaje od povjerenih joj ovlasti u rukovođenju Strankom demokratske akcije Bosne i Hercegovine, a  koje je,  neovlašteno uzurpirala.

Stekla ih je koristeći se statusom supruge predsjednika SDA.

Jako su vidljive i prepoznatljive sve odluke, pogotovo one kadrovske, koje donose organi SDA, a koje su čisto provođenje političke volje gospođe Izetbegović. To, zapravo, nije nikakva novost. Novost je, da to više ne krije ni Bakir Izetbegović, a prihvatio je i dio članstva.

Čak su i Sebijin lifestyle i njena arogantna priroda prihvaćeni kao način i sistem rukovođenja i donošenja odluka unutar SDA. Tako SDA sve više liči na KCUS, s tim, što su sa KCUS-a otišli anesteziolozi, a iz SDA, Šepic, Konaković,  Zvizdić, Efendić, Čampara i mnogi drugi. 

Jedan  dio članova rukovodstva odlučio se i ograničio na interne, kafanske i polukafanske komentare, te standard priču iza leđa. Niko ne želi da bude glasnik loših vijesti za sve nervoznijeg Bakira Izetbegovića. 

Njegovo se banalno prisustvo fudbalskoj utakmici u javnosti ismije i izkarikira.

Ako se Bakir Izetbegović osvrne nazad može samo vidjeti vlastitu krivicu. Bakir je, a ne Sebija Izetbegović, izabran od strane Kongresa SDA za predsjednika SDA. Članovi Kongresa su glasali za Bakira Izetbegovića, a ne Sebiju Izetbegović. Kongres, najviši organ SDA, koji je birao Izetbegovića, u takvoj formi više ne postoji. Mnogo delegata više nije član SDA. Nije, jer su izmanipulisani i dovedeni u zabludu. Postavlja se pitanje legitimiteta mnogih organa SDA, pogotovo povjereništava, koji su preuzeli ulogu legitimno izabranih organa stranke. 

Niko od delegata Kongresa nije na Kongresu mogao znati da će glasom za Bakira Izetbegovića, glasati i za izbor kopredsjednice SDA.  Članovi rukovodstva,  kako “hrabro” pričaju po kuloarima,  nisu se nadali tolikoj slabosti Bakira Izetbegovića prema supruzi Sebiji Izetbegović.

Ali, pokazalo se, da on slabost i odsustvo “lideršipa” pokazuje u različitim prilikama.

Slab je na neobrazovanog direktora državne obavještajne službe i falsifikatora diplome.

Slab je na koruptivne radnje bivšeg zamjenika predsjednika SDA i aktuelnog delegata Doma naroda Bosne i Hercegovine.

Slab je na promašaje svoga premijera Vlade Federacije BiH.

Slab je i ima opravdanje na sve optužene i presuđene članove SDA.

Slabost je ponekad pokazivao i prema partnerima u vlasti, Dodiku, Čoviću. 

Ko zna, kakve sve još slabosti krije predsjednik SDA, Bakir Izetbegović? 

Dovoljno je narodu i članstvu SDA ono što je do sada pokazao.

Sjedi, Bakire, jedan, slab si. 

Nije Bosna emirat da se nasljeđuje.

(PRESS)