Četvrtak, 24.10.2024.

Mirko, pazi metak. Hvala Slavko!

Utorak, 10.08.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Gubljenje je vremena i materijalnih dobara baviti se opskurnim i banalnim likovima poput kantonalnog  zastupnika Harisa Zahiragića i federalnog deputata Salke Zildzića. Uostalom, kao i drugim SDA bombašima.

Ali, mora ovo društvo i to, jer su njih dvojica, kao onomad  Mirko i Slavko u komunističkom narativu, prometnuti kao urnek ponašanja, rada i djelovanja, omladini i članstvu SDA. Oni su slika za ram jedne politike. 

Znali smo, odmah, na prvu, septembra 2018. godine,  da će se zastupnik Zahiragić, promaknuti  od gusjenice, u leptira SDA. Čim je viđen u Titovoj i Ferhadiji, sa afišama sa kojih je osmjehe dijelila  Kim Il Profesorica Doktorica.

Inteligentna su ta SDA djeca, zna svaki bombaš formulu uspjeha. Snalažljiva u svakoj budžetskoj situaciji.

I Bakir hvali rad svoje omladine, sarajevskog  Mirka, tuzlanskog Slavka, u zatvorenim, ali i otvorenim krugovima. A bombaši, polako evoluiraju u kamikaze. Idu na proteste,  mulaze u verbalne duele, uklizavaju,  vrše presing na protivnika na svakom dijeliću terena,   uključuju se u svaku polemiku i raspravu, a malo hoće i da mijenjaju javne prihode.

O posljedicama, o toj vrsti populizma, posebnom prilikom. 

Tuzlanski Slavko se nameračio da Sarajevu zada udarac. Da otme od grada koji finansira državne reprezentacije, državne institucije i projekte koje država zbog opstrukcija nije u stanju.

Sa druge strane, tužno je gledati sarajevskog Mirka. Usiljenim polemikama, svakodnevnim debatama, agresivnim Facebook piskaranjima, pokušava ocrniti svaki potez kantonalne vlasti i rad novoizabranih sarajevskih načelnika. O, vakcinama,  tunelima,  trotoarima, slabo.
Ali, Seka može biti zadovoljna,  mnapokon je etablirala ekipu koja je ranije indoktrinirana i prošla sve faze i  ideološku dezinfekciju na kliničkom.
Tragične su to sudbine. Tokić, Dević, Šurković, Ahmetspahić, Laličić, Čorbo, Zahiragić. Sekina je to ekipa za Kanton Sarajevo i drugi bombaški saf, odmah iza Zahiragića. A njegova sudbina je, u suštini i najtragičnija.

Solidno elokventan i obrazovan u potpunom slijepilu i totalnoj službi. Sa povezom za oči ima zadaću da brani neodbranjivo.
Može nam biti žao po ideološkim kampovima trenirane omladine. Ali, oni će i dalje po svom, odnosno po njenom.

Ona okom, oni svi skokom.
Harise, pazi metak. Hvala Salko!