Srijeda, 23.10.2024.

Kako da uživate u hrani i oslobodite se masnoće u predjelu stomaka

Ponedjeljak, 03.08.2020. | Lifestyle

Držanje dijete nije uvijek izvodivo, naročito ako znate da ne možete da odolite ljetnim izazovima poput sladoleda.

Kada spustite pogled i pogledate svoj stomak, ako vam djeluje neprivlačno i opušteno, vjerovatno ćete izgubiti želju i za sladoledom i za odlaskom na plažu. Brojne studije pokazuju da je prekomjerna masnoća u predjelu stomaka, usko povezana sa hroničnim zdravstvenim problemima, i da u tom pogledu premašuje estetski problem. Srećom postoje namirnice koje vam pomažu da se bez rigoroznih dijeta i napornog vježbanja (iako ono pomaže) oslobodite masti u regiji stomaka.

AVOKADO

Istraživanja pokazuju da rastvorljiva vlakna kojih ima u Avokadu pomažu da se smanji masnoća u predjelu stomaka. Ako povećate unos ovih vlakana za svega 10 grama dnevno, smanjićete procenat masti u svom stomaku za 3,7%. Jedan Avokado ima u prosjeku oko 3 grama rastvorljivih vlakana.

ZDRAVE MASTI

Zasićene masti u maslacu i mesu sa većim udjelom masnoće, dokazano povećavaju procenat masti u krugu stomaka. Kokosovo i maslinovo ulje snižavaju nivo LDL holesterola i podižu nivo HDL holesterola, što znači da doprinose gubitku masnoće u regiji stomaka.

RIBA

Određene vrste ribe poput lososa, tune i haringe, važan su izvor mnogih hranljivih sastojaka, uključujući i omega 3 masne kiseline, Vitamin D i jod. Osim njih, i morski plodovi bi trebalo da budu na vašoj trpezi ako želite da smanjite obim vašeg stomaka. Povećan unos “masne” ribe dovodi do većeg gubitka masnoće za relativno kratko vrijeme.

SLATKI KROMPIR

Slatki krompir sadrži u sebi vrlo malo masti i odličan je izvor Vitamina C, kalijuma i beta karotena. Beta karoten se u našem organizmu pretvara u Vitamin A koji je potreban za snažan imuni sistem. Jedan tanjir skuhanog slatkog krompira ima oko 6 grama dijetalnih vlakana.

ZELENIŠ

Lisnato zelje je prepuno korisnih hranljivih materijala poput vlakana, Vitamina C i A. Istraživanja su pokazala da konzumiranje niskokaloričnog zeleniša kao što je špinat, kelj ili zelje, pomaže da se izgube suvišni kilogrami, naročito masnoća u predjelu stomaka, kao i da se zadrži osjećaj sitosti.

MRKVA

Sirova mrkva je hrskava, hranljiva i vrlo korisna kada je smanjenje masnoće u tijelu u pitanju. Jedna šolja sjeckane mrkve ima oko 3,5 grama dijetalnih vlakana.