Četvrtak, 24.10.2024.

Izetbegović u svojoj ranoj predsjedničkoj kampanji iskorištava fotografije sa maloljetnicima, starim osobama i invalidnim licima; Utrka na ništa ili sve

Subota, 07.08.2021. | BiH | Kolumne | Najnovije | Vijesti

Institucije Bosne i Hercegovine  u augustu nemaju budžet za 2021. godinu.

Federacija nema vlade od 2018. godine.

Parlament i Vijeće ministara se ne sastaju.

Ako nema budžeta, upitno je održavanje izbora 2022. godine.

U prevodu, potpuni kolaps države Bosne i Hercegovine i uspostavljenog pravnog poretka. Čak i da je sve osigurano za održavanje izbora, prerano je za bilo kakve predizborne aktivnosti-kampanje.

Za sve je rano, izuzev za oživljavanje predsjedničkih ambicija Bakira Izetbegovića, koji je po slikama sa terena već u utrci. Njega ni sad, ako ni do sad, ne zanima ni budžet, ni vlada FBiH, ni patlament ni Vijeće ministara, njega samo zanima četvorogodišnji mandat u fotelji člana Predsjedništva BiH.

Narodu, ovaj put, od vlastitih uspjeha, nudi samo vlastite neuspjehe obogaćene neuspjesima njegovih najbližih saradnika. U nedostatku svojih i rezultata SDA, Bakir je poredao Inzkove, pa uspjehe nane Fate, zatim pravosudnih instanci, Kosova, Srbije, Amerike i EU.

O takvom pristupu i Bakirovom kićenju svojih svatova, zorno svjedoči i njegova slijedeća izjava:

“Nastavljen je NATO put BiH, imenovan je novi saziv CIK-a, skinuta je ploča sa imenom Radovana Karadžića na Palama, srušena je crkva u dvorištu Fate Orlović, popunjen je Ustavni sud BiH imenovanjem stranog sudije, održana je masovna vježba NATO na Manjači, Crna Gora i Kosovo su usvojili rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, smijenjena je glavna tužiteljica Gordana Tadić, a prije pola godine je smijenjen i predsjednik VSTV Tegeltija – i konačno, prije deset dana je Visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida i ratnog zločina. Hrvatska diplomatija je pokušala pomoći HDZ-u lobiranjem u NATO-u i Evropskom parlamentu, ali su odbijeni od Evropljana i Amerikanaca”.

Malo je poznato u kojoj, od gore navedenih aktivnosti, su direktno, vidljivo i jasno učestvovovali Bakir i SDA? Ono što jeste poznato je da su npr. sigurno učestvovali u nemoralnoj ponudi nani Fati kako bi se predala pred institucijama entiteta RS.

Ipak jedno je posebno iritantno, a ako hoćete i problematično, sa više aspekata. To je upotreba ranjivih kategorija i njihovo iskorištavanje u svrhu kreiranja “humanijeg” imidža.

Slikanje sa osobama sa invaliditetom, starim i nemoćnim, a posebno sa djecom svih uzrasta postalo je obavezan dio svake od posjeta terenu, a potom se te fotografije nemušto koriste za ranu kampanju Bakira Izetbegovića. Način na koji Bakir Izetbegović nastoji “popeglati” poljuljani imidž nije do sada viđen, ali doduše i malo ko je bio toliko opterećen aferama kao on, a ipak se odlučio za kandidaturu, on mora igrati na ništa ili sve.

Njegova eventualna pobjeda zapravo je njegova slamka spasa kako bi se na političkom tržištu zadržao još malo, u suprotnom…